Ugrás a tartalomra

Párbeszéd: a tájban kell megtartani a vizeket

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 22. szerda 14:22
A tájban kell megtartani a meglévő vizeket - mondta a víz világnapja alkalmából rendezett szerdai, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Rebeka hangsúlyozta, hogy a klímaválság miatt növekvő átlaghőmérséklet veszélyezteti a vízellátást, de Magyarországnak van lehetősége rá, hogy jobban vigyázzon a meglévő vizeire.
    
A téli, tavaszi árvizekből például biztonsági tartalékot lehet képezni, de jelenleg folyamatos az "ország lecsapolása és kiszárítása" - jelentette ki a politikus.
    
Azt a javaslatukat is ismertette, hogy a vízügyi igazgatóságoknak nem a Belügyminisztériumhoz kellene tartozniuk. Az ideális egy környezetvédelmi tárca lenne, de "ha már ez a minisztériumi struktúra van, akkor (...) az Agrárminisztériumnak ehhez több köze lenne" - érvelt.
    
Arra is kitért, hogy a mélyebben fekvő területeket el lehetne árasztani és például legeltetni lehetne rajtuk, nem pedig gabonát termeszteni.
    
Szabó Rebeka kijelentette, hogy nem szabad akkumulátorgyárakat hozni Magyarországra, mert "kiszárítják" az országot. A becslések szerint ha minden olyan gyár megépül, amiről tudni lehet, akkor egy budapestnyi ember vízfogyasztása terhelődik pluszban az országra - közölte a képviselő.
    
A víziközmű-hálózat annyira elhanyagolt, hogy mintegy nyolcvan százaléka kockázatosnak minősül, folyamatosak a csőtörések, és országos átlagban az ivóvíz húsz százaléka elfolyik a csöveken - sorolta a társelnök. Éppen ezért egy ütemezett, megvalósítható, átlátható, számonkérhető és nyilvános vízvezetékfelújítási tervet kellene készíteni - jelentette ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!