Ugrás a tartalomra

Párizs 2024 - Aranyérmes az öttusázó Gulyás Michelle, Guzi Blankáé a negyedik hely - NYILATKOZATOKKAL

MTI
Utoljára módosítva
2024. augusztus 11. vasárnap 20:04
Fantasztikus befutóval, meggyőző előnnyel aranyérmet szerzett Gulyás Michelle a női öttusázók versenyében a párizsi olimpián. Guzi Blanka a tizenharmadik helyről indulva futott fel a negyedik helyre, alig lemaradva a dobogóról.
Aranyat ért ez a futás. Gulyás Michelle a női öttusázók döntőjében, a lövészetes futás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A csütörtöki körvívásban Gulyás 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Szombaton az elődöntőből kiharcolta a 18-as fináléba jutást. A Versailles-i kastély parkjában vasárnap hibátlanul lovagolt, bónuszvívásban nem szerzett pontot, a mobilmedencében rendezett 200 méteres úszásban 2:12.44 perccel a negyedik időt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak másodikként vágott neki, de gyorsan az élre állt, és végéig kontrollálva a kombinált számban fölényesen győzött.

Guzi Blanka a női öttusázók döntőjében, a lövészetes futás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A döntő másik magyar résztvevője, Guzi Blanka a 13. helyről felzárkózva lett negyedik.
    
Gulyás Michelle, aki a tokiói játékokon 12. volt, a magyar küldöttség 19. érmét szerezte Párizsban, egyben a magyar öttusasport tizedik olimpiai diadalát aratta.

Gulyás Michelle Vörös Zsuzsanna 2004-es athéni győzelme után nyert Magyarországnak aranyat öttusában, egyben a sportág tizedik ötkarikás diadalát aratta. A csütörtöki körvívás az Észak-párizsi Arénában Gulyásnak sikerült kiemelkedően, 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. 
Guzi 15 asszót nyert és 20 vereséget szenvedett, ami az ő esetében elég jó eredmények számít, mivel a vívás nem erős száma. A júniusi világbajnokságon, amelyen ezüstérmet nyert, 17/18-cal zárt a pástokon.

A 36 fős mezőny két 18 fős csoportban küzdött az elődöntőben, mindegyikből az első kilenc hely ért továbbjutást. A magyarok a B csoportban együtt szerepeltek szombaton, amikor a verseny már a Versailles-i kastély parkjában, gyönyörű környezetben zajlott, és magabiztosan jutottak tovább.

A vasárnapi döntőt Gulyás a második, Guzi a 17. helyről kezdte a vívóeredménye alapján. A 18-as fináléban az utolsó pillanatban változás történt, a címvédő brit Kate French betegség miatt visszalépett, helyére a német Annika Zillekens került. Ő volt három éve - még Annika Schleu néven -, aki nyert helyzetből vesztette el az esélyét a győzelemre, mert nem bírt a lovával. A lovaspályán akkor történtek - az edzője durva beavatkozása - erős lökést adtak ahhoz, hogy ezt a számot végül kivegyék a sportágból. Most búcsúzik az öttusa ettől a látványos számától, a későbbiekben akadályverseny lesz a lovaglás helyén.

A versailles-i versenyközpontban - ahol korábban a lovasok szerepeltek - 16 ezer néző befogadására alkalmas lelátókat építettek, amelyek ezúttal is szinte teljesen megteltek.

A homokos talajú pályán tíz akadályt állítottak fel, a két kettessel 12 erőkifejtést kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek. A vívás eredménye alapján fordított sorrendben kerültek sorra a döntősök. Guzi másodikként lovagolt a pályára és a 63 másodperces szintidőn belül hibátlanul ment végig. Gulyás utolsó előttiként következett, és szintén koncentrált teljesítménnyel ő is hibátlanul ment végig. Boldogan lökte magasba a karját, nagyon megkönnyebbült az után, hogy a világbajnokságon nulla pontos lovagláson úszott el a jó szereplése. Lováról leszállva boldogan ölelkezett össze Balaska Zsolt lovasedzővel.

Nem volt nagy szórás a lovaglásban, többnyire jó eredmények születtek, a spanyol Laura Heredia azonban "kiszállt" a versenyből, mert ellenszegülések miatt pont nélkül maradt. Ugyanerre a sorsra jutott a hazaiak egyik versenyzője, Marie Oteiza, aki rögtön az elején átbukott az akadályon, miután lova hirtelen megtorpant.

Gulyás Michelle, az UTE 23 éves versenyzője, aki három éve 12. volt Tokióban, bónuszvívásban nem szerzett pontot, majd a 25 méteres mobilmedencében rendezett 200 méteres úszásban 2:12.44 perccel a negyedik időt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást a második helyről kezdhette. Az élen álló francia Elodie Clouvellel szemben 13 másodperc volt a hátránya, a mögötte következő, idei világbajnok dél-koreai Szong Szungmin 18-ra volt tőle. A korábbi vb-ezüst- és -bronzérmes magyar versenyző elbírta a nagy nyomást és azt, hogy mintegy tizenötezren Clouvelnek szurkolnak. A francia bennragadt az első lövészetben, Gulyás az élre állt, és aztán már ott is maradt. Minden sorozata jó volt, végül nagy fölénnyel futott a célba, miközben a közönség állva, vastapssal buzdította a versenyzőket. Gulyás emlékezetes versenyzéssel óriási győzelmet aratott. Az összetett számban 11:10.01 perccel a hetedik időt érte el.

A 25 éves Guzi Blanka, a DVTK öttusázója a páston nem nyert asszót bónuszban, majd 2:16.25 perccel hetedik lett úszásban. A kombinált számnak a 12. helyről vágott neki, 35 másodpercre a dobogótól és végül alig maradt el tőle. Nagyon nagy tempóban futott, kiválóan lőtt és sorra hagyta le ellenfeleit. Csak Gulyást, az ezüstérmes Clouvelt és a harmadikként végző Szongot nem tudta befogni. A kombinált számot 10:45.48 perces eredménnyel megnyerte. 

Az 1461 pontos világrekorddal győztes Gulyás Michelle a magyar küldöttség 19. érmét szerezte a párizsi olimpián.

Végeredmény:
öttusa, női verseny, olimpiai bajnok:
    ------------------------------------
   Gulyás Michelle 1461 pont
2. Elodie Clouvel (Franciaország) 1452
3. Szong Szunmin (Koreai Köztársaság) 1441
4. Guzi Blanka 1433

Frissítés, nyilatkozatok:

Gulyás Michelle: a negatív dolgokon úgy felül tudok emelkedni, hogy mindenki meglepődik

A párizsi olimpia zárónapján nagyszerű győzelemmel aranyérmes öttusázó Gulyás Michelle azt mondta, hogy volt benne dac az elmúlt hónapok nehézségei és az őt ért kritikák miatt, de ezeken mindig felül tud kerekedni. Elmondása szerint mentálisan olyan jól felkészült, mint még soha, fizikálisan is nagyon összeszedte magát, és az edzői is mögötte álltak.
"Tényleg olyan összefogás volt mögöttem, amire szükségem volt, mert különben nem lenne aranyérem a nyakamban" - jelentette ki az UTE versenyzője magyar újságíróknak a vegyes zónában, utalva arra, hogy az idény közepén voltak fizikális gondjai, a világbajnokságon a sikertelen lovaglása miatt nem tudott jó eredményt elérni és úgy jöhetett ki az olimpiára, hogy a három magyar kvótás közül Guzi Blanka mellett az ő részvételét támogatta az elnökség Erdős Ritáéval szemben.

"Amikor sok negatív dolog ér, nem tudom, hogy mi történik velem, de olyan erőt tudok meríteni ebből, és úgy felül tudok ezeken kerekedni, hogy mindenki meglepődik körülöttem. Azok az emberek, akik mögöttem voltak egészen eddig, megérdemelték, hogy közösen megéljük ezt a pillanatot. Amikor beértem, és mindenki sírt, zokogott, mosolygott, akkor nagy boldogsággal töltött el, hogy ezt közösen éltük meg. Nagyon jó érzés volt" - árulta el.

Elmondta, igyekezett kizárni, hogy olimpián van, és csak arra figyelni, hogy mi a dolga, miközben próbálta átvenni a fesztiválhangulatot. Mint mondta, öttusaversenyen maximum kétszáz ember szokott lenni, nem tizenöt ezer, és amikor bejött a stadionba az elődöntőnél, körbe nézett és kirázta a hideg.
"A lovaglás után lekerült rólam egy teher, próbáltam élvezni a versenyt. Nyilván a lézerrun előtt érzi mindenki a legjobban a feszültséget, mert ott már azért látjuk, hogy ki hogy indul, hány másodperccel egymás mögött, de próbáltam ezt kizárni, nem is néztem meg, ki hogy indul körülöttem" - elevenítette fel a vasárnapi versenyét.

Azt mondta, az utolsó lövészet után érezte, hogy meglesz az aranyérem. Amikor látta, hogy a francia Elodie Clouvel kettőnél, a dél-koreai Szong Szunmin egy zöld lámpánál tart, tudta, hogy első lesz. A lőállásból kilépve a magasba lendítette mindkét karját és felszabadultan, energiával feltöltődve kezdte zárókörét, az utolsó métereken pedig már a szemét törölgetve futott boldogan a célba.
"Azt mondtam magamnak, most már tökmindegy, hogy mi történik, ha bele is halok és letörik két lábam, vagy lefújja a szél a másik karomat, akkor is valahogy beküzdöm magamat" - mondta, hozzátéve, hogy annyira feldobódott volt, hogy úgy érezte, még Usain Boltot is lefutná.

Beszélt arról is, hogy az elődöntőben és a döntőben két jó lovaglással akarta lezárni ezt az időszakot, amikor még ez a szám szerepel a programban. Ugyanakkor megjegyezte, szeretné, ha a lovaglás az után is "benne maradna az életében", hogy az öttusában az akadályverseny váltja fel. A korábbi vb-ezüst- és -bronzérmes öttusázó a búcsú alkalmával világrekordot jelentő pontszámmal győzött.
"Nem gondoltam volna, hogy pont én fogok világcsúcsot elérni, de nagyon örülök neki" - mondta önkritikusan és szerényen.

Guzi Blanka: megszerzem Los Angelesben az érmet

Az öttusázó Guzi Blanka, aki az utolsó számban a 12. helyről indulva lett negyedik a párizsi olimpia zárónapján, azt mondta, hogy futás közben az idővel versenyzett, nem az ellenfelekkel.  
"Az szokott lenni a titka a versenyzésemnek, hogy nem számolom előre, mi lehetséges, mert ezek csak számok. Nagyon bíztam benne a verseny előtt, hogy egy érmet sikerül összeszedni. De évekkel ezelőtt nagyon sokat gondoltam rá, milyen lehet, ha az ember olimpiai negyedik és pont lecsúszik a dobogóról. Nagyon inspiráló volt számomra az előző játékokon, ahogy Olasz Anna az egészet kezelte. Ez ad erőt nekem most. Előtte is sok sportoló megjárta, hogy negyedikként tér haza. Viszont azt tudom mondani, hogy megszerzem Los Angelesben az érmet!"

A mai napról az a véleménye, hogy nem volt tökéletes: "Az úszás pocsékul sikerült, mert 2:13-at tudok úszni, most 2.16-ot mentem, eltaktikáztam az elejét, nem indultam úgy be. Amit sajnálok, mert nagyon sok munkát tettem bele. A lovaglás maximális lett, a kombinált számban meg mindent próbáltam kiadni magamból, azt hiszem, ez sikerült."  

Elárulta, a lövészettel összekötött futás közben nem figyelte, éppen hányadik helyen áll: "Ha jól kombizok, annak az az előfeltétele, hogy nem tudom, ki van mögöttem, vagy előttem, ki vezet. Hallottam, hogy a közönség buzdította a francia versenyzőt, és tudtam, hogy Gulyás Michelle-lel csatáznak az élen, de mást nem. Arra figyeltem, hogy menjen a lábam, az idővel versenyezzek, ne az ellenfelekkel."
Hozzátette, sajnálja, hogy most utoljára rendeztek öttusaversenyt lovaglással: "A három utolsó fontos lovaglásom hibátlanul sikerült. Ez méltó búcsú a lovaglástól. Viszont egy fejezetet lezártunk és én folytatom tovább. Meglátjuk, mit tartogat az új szám nekem."

A fantasztikus hangulatról és a 15 ezer néző buzdításáról azt mondta: "brutális" volt. "Tavasszal voltam egy focimeccsen a Puskás Arénában, és átéreztem azt a hangulatot, hogy milyen lehet futballistának lenni. Arról álmodoztam, hátha ez az érzés megadatik egyszer nekem is. És most itt van, és nem is focistának éreztem magam, hanem mint a gladiátor Maximus!" - fogalmazott az olimpiai negyedik öttusázó.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!