Ugrás a tartalomra

Parlamenti vita és tüntetés a státusztörvény körül

minap.hu / telex.hu
Utoljára módosítva
2023. június 17. szombat 09:38
A státusztörvény parlamenti vitájával egyidőben a Kossuth téren tüntet a sokat kritizált törvényjavaslat ellen a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront. A Telex helyszíni tudósítója szerint közel ezren gyűltek össze a 17 órára meghirdetett tüntetés kezdetére, de nagyjából 30-45 perc alatt több ezresre duzzadt a tömeg. „Tedd tönkre, ami tönkretesz” – volt olvasható az egyik nagyobb transzparensen.
Fotók: Telex

Pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a parlament a státusztörvényt, amit egyik ellenzéki párt sem szavazna meg, a kormány szerint a politikai haszonszerzés a céljuk.

A Fidesz szerint eljött a nap, amikor színt kell vallani: ki választja a megoldások keresését, és ki a kaméleon politikát. Az egyik fideszes képviselő felvetette, hogy heti 24 órában fixálhatnák a pedagógusok tanóráinak számát, ezt a KDNP is támogatná.

A DK szerint nem a bosszútörvény a legfontosabb kérdés most a közoktatásban, hanem például az ágazat elöregedése és az alacsony tanárbérek. A Momentum kicsinyes bosszúnak tartja a státusztörvény-tervezetét, az MSZP pedig a Telex cikke miatt kérte számon Maruzsa Zoltánt.

A Jobbik a jövő gazdasága miatt aggódik, a Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan, hogy az uniótól kell pénzt kuncsorogni. A Párbeszéd-Zöldek úgy látja, túl rövid egyeztetés előzte meg a törvény beterjesztését, az LMP szerint a közoktatás most nem tudja a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket csökkenten

A parlamentben zajló vitát egy nagy kivetítőn tudják követni a tüntetők. Amikor felhangosították a közvetítést, a Párbeszéd képviselője, Tordai Bence épp arról beszélt, hogy a kormány direkt az utolsó tanítási napra időzítette a parlamenti vitát. A tüntetők fújolással és sípolással reagáltak erre.

A tömegben többségben fiatalok vannak, de idősebbek is akadnak a demonstrálók között. A tüntetést ugyan a Tanítanék és a Egységes Diákfront szervezte, de néhány politikai szervezet, a Párbeszéd, a DK, a Momentum és a Jobbik ifjúsági tagozatának zászlóját is látni a téren.

„Több mint 5 000 pedagógus mondana fel, ha a törvényt megszavazzák. Ez nem családvédelem, nem is hiba, hanem bűn. Le a bosszútörvénnyel! Nem adjuk a jövőnket!” – írták a demonstráció Facebook-oldalán a szervezők. Szerintük a kormány csak látszategyeztetéseket folytatott a törvényről, ami a pedagógusok személyi szabadságát fenyegeti és direkt kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket.
 

Elsőként Törley Katalin és Pilz Olivér szólalt fel a tüntetésen. A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára azt mondta: azért zárják magukra a képviselők a parlamentet és tiltottak ki mindenkit a pénteki ülésről, mert „be vannak szarva.” Pilz szerint a „csak a pénz és hatalom megtartására képes hatalom most veri be az oktatási rendszer koporsójában az utolsó szeget.”

(via: telex.hu)

/Cikkünk folyamatosan frissül./

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!