Ugrás a tartalomra

Pedagógus Roadshow az állatvédelem jegyében

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 24. kedd 16:34
Miskolcra érkezett az Állatvédelmi Témahéthez kapcsoló Pedagógus Roadshow, amelyen a MIÓVI szervezésében a vármegye pedagógusainak népszerűsítette az állatvédelmet az Igazságügyi Minisztérium szakmai vezetője.
Pedagógusok az állatvédelemért. Fotó: Juhász Ákos

Állatvédelmi Témahetet szervezett bölcsődés, óvodás, általános iskolás és középiskolás gyermekeknek az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság szeptember 30. és október 13. között. A programsorozat célja a gyermekek szemléletformálása, ezzel kialakítva a belső motivációt a cselekvő állatvédelemre. A gyerekek mellett kiemelt célcsoport a pedagógus társadalom is, hiszen döntően befolyásolhatják a rájuk bízott nebulók gondolkodását és viselkedését az állatvilággal kapcsolatban. 

A MIÓVI (Miskolci Integrált Óvodai Intézmény) lehetőséget kapott arra, hogy közreműködjön a miskolci rendezvény lebonyolításában. Csizmárné Gede Erika Judit az intézmény igazgatója a megnyitón elmondta, ez az esemény egy különleges lehetőség arra, hogy a pedagógusok közösen tegyenek azért, hogy a jövő generációi tudatosabban és empatikusabban viszonyuljanak az állatvédelemhez. 

- A témahéten és a mai előadáson történő részvételünk célja, hogy a bölcsődéstől egészen a középiskolás korosztályig segítsük a gyerekeket abban, hogy jobban megértsék az állatokkal való helyes bánásmód fontosságát. A mai gyerekek lesznek azok, akik alakítják a közös jövőnket és akiktől függ, hogy az milyen lesz majd az állatvilág és a mi számunkra. A helyes irányba történő szemléletformálás elengedhetetlen része annak, hogy kialakuljon bennük az a belső motiváció, amely a cselekvő állatvédelemhez vezet – fogalmazott az igazgató. 

Csizmárné Gede Erika Judit meggyőződése, hogy a gyermekek szíve nyitott és él bennük az empátia az állatok iránt. A pedagógusok feladata is, a családi, környezeti mintákon túl, hogy segítsenek ezt az érzékenységet, ezt a képességet tovább fejleszteni. Ezért hasznos részt venniük az ilyen rendezvényeken és felhasználni a kormánybiztosi titkárság által kidolgozott, ingyenesen hozzáférhető oktatási segédanyagokat. 

Az előadást, amelyet közel félszázan a helyszínen, a többség online élőben követhetett, Koska Hedvig, az Állatvédelmi Témahét projektvezetője prezentálta. Hangsúlyozta, a Pedagógus Roadshow népszerűsége jól mutatja, hogy a pedagógusok elkötelezettek az állatvédelem iránt, és szívesen sajátítanak el új módszereket. Olyan tudást és oktatási segédanyagokat igyekszenek nekik átadni, amelyek szervesen beépülhetnek a mindennapi nevelésbe és oktatásba, ezzel segítve a gyerekeket abban, hogy már fiatalon tudatos és felelősségteljes állattartóvá váljanak. 

Rámutatott, a tavalyi évben több mint 250 ezer gyermek vett részt a programban, idén a szervezők arra törekedtek, hogy ezt a számot tovább növeljék. Az idei Állatvédelmi Témahét részeként új kezdeményezésként indult útjára a Pedagógus Roadshow, amelynek célja, hogy motiválja és felkészítse a pedagógusokat az állatvédelem-pedagógiasikeres alkalmazására és a témahét lebonyolítására.

Koska Hedvig kiemelkedő sikernek tekinti, hogy közel 292 ezer gyermeket regisztráltak a témahétre eddig. Ez jelentős növekedést jelent a 2022-es induláshoz képest, amikor mintegy 130 ezer fő vett részt a programokon. Az állatok világnapjához kötődően kivétel nélkül minden oktatási intézmény foglalkozik az állatvédelemmel, a témahét jó lehetőség számukra arra is, hogy ingyenes oktatóanyagokhoz jussanak. Ezek egyre népszerűbbek. A Pedagógus Roadshow-t is azért hozták létre, hogy egyre több pedagógushoz jussanak el és segítsék őket abban, hogy hasznosíthassák ezeket az anyagokat a munkájukban. 

A Pedagógus Roadshow tizenhét helyszínen kerül megrendezésre szeptember 5. és 26. között, többek között Zalaegerszegen, Szombathelyen, Szegeden, Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Dunaújvárosban, Egerben, Budapesten, Mosonmagyaróváron, Pécsen, Kaposváron, Szekszárdon, Esztergomban, Miskolcon, Debrecenben és Veszprémben. A roadshow célja, hogy térítésmentes állatvédelem-pedagógiai oktatásban részesüljenek a bölcsődében, óvodában, általános iskolában, középiskolában és gyermekotthonban dolgozó pedagógusok és szakemberek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!