Ugrás a tartalomra

Péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás lépett életbe Miskolcon is

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 08. hétfő 11:21
A meteorológiai előrejelzésekre tekintettel az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Vasárnap éjféltől egészen péntek éjfélig tart a most kiadott hőségriadó.

Ezt a fokozatot egyébként akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

A miskolci önkormányzat megrendelésére a MIVÍZ Kft. a Centrum Áruháznál, a Villanyrendőrnél és az Újgyőri főtéren is vizet oszt a járókelőknek. Emellett párakapuk is segítenek a forróság elől enyhülést keresőknek a Centrum Áruháznál és a Szent István téren – tájékoztatta lapunkat a városháza sajtóosztálya hétfőn délelőtt.

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint tiszta vizet. Érdemes kerülni a kávé, az alkohol és a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni, Az UV-sugárzás okozta leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni.

A hőség az egészséges szervezetet is megterheli, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A szakemberek mindenkit arra kérnek, hogy aki teheti, ne tartózkodjon hosszabb ideig a napon, különös tekintettel a legmelegebb órákra.

A vármegyei kormányhivatal szintén jótanácsokkal látta el a lakosságot. Honlapjukon figyelmeztetnek: ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt, vagy alig szellőző gépkocsiban.

A szobahőmérsékleten tartható gyógyszerek fénytől védett helyen tárolandók. A nagy melegben célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra. A hőség ideje alatt jelentkező tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel orvosukat, a rendszeresen gyógyszereket szedő betegek kérjék ez ügyben kezelőorvosuk tanácsát.

Napközben a magas hőmérséklet miatt az ablakok zárva tartandóak. Függöny vagy egyéb sötétítő használata csökkenti a lakás belső helyiségeinek túlzott felmelegedését. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is).

Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius-fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 Celsius-fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventilátor szárítja a levegőt, ezért használata csak rövid ideig javasolható. Felhívjuk a figyelmet a légkondicionálók használata során az alacsony hőmérséklet és ventilátor nagy fokozatra való beállításának veszélyeire is. Több órán keresztül a hideg léghuzatban való tartózkodás légúti, fülészeti tüneteket, fejfájást, egyéb szervek megbetegedését okozhatják.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!