Ugrás a tartalomra

Pénteken startol Európa legnagyobb egyetemi sportbajnoksága

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. július 07. vasárnap 15:50
A két vármegyeszékhelyen párhuzamosan zajló játékok miskolci helyszínein tíz sportágban mérik össze tudásukat az egyetemi hallgatók.
Fotó: EUSA

Az európai egyetemisták legnagyobb szabású küzdelmeire mintegy negyven ország négyszáz egyeteméről közel ötezer résztvevőt várnak, hogy tizenhét sportágban mérjék össze erejüket és tudásukat. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Debrecen és Miskolc városával, a Debreceni, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen július 12-24. között rendezi meg a 2024-es egyetemi játékokat. Miskolcon a judo-, karate-, kick-box-, kosárlabda-, röplabda-, ülőröplabda-, strandröplabda-, taekwondo-, tenisz- és vízilabda-összecsapásokat szurkolhatja végig a közönség.

Felkészültek

A jövő hét pénteki rajt előtt Veres Pál polgármester a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinműsorában kiemelte, az előkészítő munka már évekkel korábban elkezdődött, létrehozták a helyi és a Debrecennel közös szervezőbizottságokat. Miskolcon a MEAFC, a Miskolci Egyetem és az önkormányzat képviselői dolgoznak együtt az országos és az európai diáksportszövetségekkel azért, hogy az egyetemi játékokat a lehető legmagasabb színvonalon rendezhesse meg a város. Veres Pál a munka nagyságrendjét érzékeltetve közölte, az Európai Egyetemi Játékok az olimpia után a második legtöbb embert megmozgató esemény.

Rámutatott, ez egy kiemelkedő sportesemény, amelynek azonban turisztikai vonzata is van. Éppen ezért a városnak ezt is figyelembe véve kellett összehangolnia a sport- és a turisztikai szempontokat, valamint a párhuzamosan futó minden más miskolci rendezvényt, hogy mindenki számára emlékezetes legyen ez a fesztivál. A polgármester úgy látja, az egyetem és a város is felkészülten várja a rajtot. A Miskolci Egyetemen számos beruházást hajtottak végre az új teniszcsarnoktól kezdve a kollégiumok felújításáig, és az önkormányzati vállalatok is, mint a MVK Zrt. felkészült a várható tömeg szállítására és kezelésére.

Rájuk figyelnek

A Debreceni Egyetemmel közös munka már 2017-ben megkezdődött, együtt nyújtották be a pályázatot a rendezés jogáért – ismertette Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.
- Az nem magától értetődő, hogy megkapjuk egy ilyen jelentős esemény rendezési jogát, ehhez egy nagyon komoly szakmai pályázati anyagot kellett összeállítanunk. Ez sikeres lett, 2018-ban mi kaptuk meg a lehetőséget, hogy 2024-ben megrendezhessük a hatodik Európai Egyetemi Játékokat – emlékezett vissza az indulásra a rektor, hozzátéve: Magyarországon ilyen volumenű egyetemi sportesemény még nem volt, de talán még országos sem, amely ennyi embert mozgatott volna meg. Európa most erre a két magyar és vidéki egyetemre fog figyelni több mint tíz napon át. Ennek a jelentőségét és értékét talán hangsúlyozni sem kell, hogy mit hozhat ez a kiemelt nemzetközi figyelem az egyetemnek és a városnak.

A rektor rávilágított, a rendezéshez számos nagyberuházásra is szükség volt. Az EUSA nagyon komoly követelményeket támaszt a házigazda egyetemek felé, beleértve az épített sportinfrastruktúrát, a szállás- és étkezési lehetőségeket, valamint a kísérőprogramokat is. Az előkészületeket folyamatosan ellenőrizték.

- Miskolcon az egyetemi kampusz épületei az ötvenes-hatvanas évekből származnak, korábban csak karbantartásokat végeztek rajtuk, szükség volt komolyabb fejlesztésekre, felújításokra. Ezekhez a forrást nagyrészt a magyar kormány biztosította. Ezek a beruházások a későbbiekben is szolgálják majd az egyetemet. Korábban elkészült például az egyetemi sportcsarnok, a napokban adtuk át a teniszcsarnokot. Fontos, hogy ezek a létesítmények az egyetemi játékok után is itt maradnak és nem csak az egyetemi polgárok, hanem a város lakói előtt is nyitva állnak majd – szögezte le a rektor.

Az Európai Egyetemi Játékok megnyitóját, valamint a miskolci versenyek legjavát a Miskolc Televízióban is nyomon követhetik majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!