Ugrás a tartalomra

Péntektől hóügyelet Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 13. szerda 16:41
Hóügyeletet működtet november 15-e és 2020. március 15-e között Miskolc önkormányzata a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közreműködésével a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezéséhez kapcsolódva.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a hóügyelet vezetőjének irányításával működő diszpécserszolgálat koordinálja. A téli útüzemeltetés gépi feladatait – a közutak síkosságmentesítő anyaggal történő szórását és a hó eltakarítását – a MIREHU Kft. végzi 6 speciális, tolólappal felszerelt szórógéppel.

Az elmúlt téli időszak tapasztalatai alapján szükségszerűvé válhat további munkagépek bevonása a téli útüzemeltetési feladatok ellátása során. A nagyobb havazással járó időszakokban további 8 nagy és 8 kompakt kotró-rakodógépet tud munkába állítani a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., így szükség esetén összesen 22 gép áll rendelkezésre.

A hóeltakarítási munkát elsődlegesen a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől beérkező információk alapján szervezi meg a hóügyelet diszpécserszolgálata. A munkaszervezésben elsőbbséget élveznek a nagy forgalmú, a közösségi közlekedéssel érintett utak és az autóbuszvonalak, ezek síkosságmentesítését követik a gyűjtő utak, majd a meredek és forgalmas mellékutcák és a díjköteles felszíni parkolók. A közterületek és városi díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén a Miskolci Városgazda Kft. végzi a saját állományú munkavállalói mellett a közmunkaprogramok keretében foglalkoztatott munkavállalóival és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel. A munkák sorrendjének kijelölésekor elsőbbséget kapnak a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák, valamint a villamos- és buszmegállók.

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel, így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét.

Novemberben összesen 130 helyszínre szállítanak ki síkosságmentesítéshez használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket, amelyeket elsősorban jól megközelíthető és forgalmas csomópontokban helyeznek el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ miskolci kirendeltségének időjárás-előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

A hóügyelet diszpécserszolgálata november 15-től fogadja a lakossági bejelentéseket a +36 (70) 685 2000 telefonszámon, vagy a hougyelet@varosgazda.hu email címen.

Ingatlantulajdonosok kötelezettségei a közterületek téli fenntartására vonatkozóan

A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló rendelet vonatkozó bekezdése alapján „a tisztántartásra kötelezett köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 m-es területsávot tisztán tartani, illetve tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed.” Ugyanezen jogszabály másik pontja szerint „tisztántartásra kötelezett az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó.” A tisztántartás vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is. A rendelkezés értelmében nem tehető különbség családi házas (pl. kertvárosi) és társasházas övezetek között.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!