Ugrás a tartalomra

Plakátmeó: civil arcok váltották a pártszíneket

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. május 26. vasárnap 11:50
Zárug Péter Farkas politológus szerint a 2019-es választási siker, másfelől a pártpolitikai kiábrándultság érzetének az eredménye, hogy a pártok civil jelöltek mögé húzódtak.

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én írta ki az önkormányzati és EP-választást június 9-ére, a kampányidőszak a törvény szerint ötven nappal korábban - azaz április 20-án – kezdődik. Miskolcon is felzúgott a választási gépezet, egy tizenkét hengeres Ferrari mennydörgése helyett azonban egy plug-in hibrid takarékos hangjával. A plakátok többsége jóval a képzeletbeli startpisztoly dörrenése után került ki – ennek egyik oka, hogy Veres Pál április 3-án bejelentett visszalépését követően szűk három hét állt az őt támogató erők számára új utat keresni.

A mostani kampány, amellett, hogy halkabb, több szempontból is rendhagyó. A pártszínek helyett a civil szférából érkező indulókra került a hangsúly. A hét polgármesterjelölt közül négyen aláírtak egy, a választás etikáját meghatározó kódexet is: többek közt vállalják, hogy választóik bizalmát nem a többi jelölt lejáratásával igyekeznek megnyerni. A téma kapcsán Zárug Péter Farkassal, a Miskolci Egyetem politológusával beszélgettünk.

zárug
Zárug Péter Farkas szerint egyfelől a politikai kiábrándultság miatt húzódtak civil jelöltek mögé a pártok. 

- A civil áradat az önkormányzati választásokon egyfelől a 2019-es választási siker tapasztalatainak, másfelől a pártpolitikai kiábrándultság érzetének az eredménye. Az ellenzéki többségű városoknál - mint amilyen Miskolc is volt az elmúlt öt évben - a Fidesz-KDNP szinte rejtőzködik a civil jelöltek mögött, elhagyva a narancsszínt, és a pártlogókat is miniatürizálta, ám nyilván a Fidesz-gépezet dolgozik az ilyen jelöltek mögött is – látja a helyzetet a politológus. Úgy véli, az ellenzéki városvezetést is a pártpolitika szakította szét két civil jelöltre, a mögöttük álló intézményes üzemelés így elmarad attól, amit Veres Pál kapott 2019-ben.

Fotó: Mocsári László

- A választópolgár előtt az elmúlt 30 évben soha olyan gyenge kampánnyal nem jelentek meg a miskolci politikai kandidálók, mint most, 2024-ben – jelenti ki Zárug Péter Farkas, aki szerint csak Tóth-Szántai József kezdte meg időben a munkát. A Mi Hazánk alelnöke pedig egy hónapos késéssel érkezett be a kampányba, és nem sokat tesz hozzá a párt országos kampányához, pedig ha valakinek, akkor a Mi Hazánknak Miskolcon lenne mit keresnie - vélekedett.

- A pártok magszavazói azonban pontosan tudják, hogy melyik az ő civiljük. A versenyben a mozgósítás fog dönteni. Az EP-választási pártlistán pedig úgy tűnik, a TISZA Párt Miskolcon is több ezer szavazatot gyűjthet, ezzel egyben előrevetítve a helyi pártpalettán való megjelenését a 2026-os választásokra – véli Zárug Péter Farkas.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!