Ugrás a tartalomra

Polgárőrökkel szorítanák ki a prostitúciót a Selyemrétről

Cziffra Andrea 
Utoljára módosítva
2024. május 29. szerda 20:05
A városrész önkormányzati képviselője arra buzdítja a helyieket, hogy csatlakozzanak az újonnan alakuló szervezethez, és vegyék fel közösen a harcot az évtizedes probléma ellen. 
Fotók: Juhász Ákos

Érdemi és hatékony megoldást igyekszik találni a Selyemrét neuralgikus pontjára a városrész önkormányzati képviselője közösen a polgárőrséggel, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészettel. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, még 2020-ban nyújtotta be a türelmi zóna létrehozására vonatkozó előterjesztését Badány Lajos alpolgármester, az érintett városrész önkormányzati képviselője, amit a közgyűlés el is fogadott. A zónát lakott területtől távol, a Fonoda utcán jelölték ki. Ez akkor némileg visszaszorította ugyan a prostitúciót a Selyemréten, ám a témázás még mindig az utcán hever: a lányok továbbra is jelen vannak – néha intenzívebben, néha visszafogottabban. 

- Egyre többen utaznak be Miskolcra vidékről, illetve jönnek át ide a környező utcákból. Ezek az alulszocializált emberek érthetően váltják ki a helyi lakosság ellenérzését és keltenek megbotránkozást – vázolta fel a problémát a témában szerdán tartott sajtótájékoztatón Badány Lajos, aki emlékeztetett: jelenleg Magyarországon államilag engedélyezett a prostitúció bizonyos korlátok között, ezért azt az önkormányzat sem tilthatja be. A kijelölt zónán kívül viszont a rendőrség szankcionálhatja a tevékenységet. Mint mondta, szűkös lehetőségei ellenére a rendőrség mindent megtesz azért, hogy orvosolja a problémát. Azonban a jogszabályi háttér rugalmas, nincs valódi visszatartó büntetési tétel, ami elrettentené az elkövetőket, ráadásul rendkívül nehéz a tettenérés is. 

– Ettől függetlenül az elmúlt egy hónapban a lakosság által is érzékelhető, hogy fokozottabb a rendőrségi és rendészeti jelenlét a Selyemréten, számos előállítás történt. Az igazán hatékony megoldást viszont a lakosság önszerveződése hozhatja meg. Azt nem spórolhatjuk meg, hogy a helyi lakosság is aktívan részt vegyen a probléma kezelésében. Kiegészítve a rendőrségi, rendészeti jelenlétet, a problémát együtt tudjuk hatékonyan kezelni – jelentette ki. 

A képviselő felidézte, korábban már egy lakossági fórumon, illetve szórólapokon keresztül is javaslatot tett egy helyi polgárőr szervezet létrehozására, ám ez eddig – elhivatott, szervező ember hiányában – nem haladt előre. - Kezembe veszem a helyi egyesület szervezését, bízva abban, hogy ezentúl aktívabbak lesznek a helyi lakosok is. Szívesen várok és kérek mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen a városrész a közös otthonunk, csak közösen fogunk rendet tenni – hansúlyozta Badány Lajos. 

- Az egyenruhások jelenléte valóban visszatartó erőt jelent, és visszaszoríthatja akár a prostitúciós tevékenységet is, de más olyan jogsértést is, amelyben intézkedési kötelezettsége lenne a rendőrségnek, rendészetnek. Ha napi szinten jelen vagyunk a területen, és ezt látják mind a lakosok, mind az esetleges jogsértést tervezők, az nagyban tudja befolyásolni a jelenlegi helyzetet - mondta Bor Imre, a Miskolci Önkormányzati Rendészet járőrszolgálati szakreferense, aki szerint a lakossági visszajelzések is pozitívak. - Segítsük egymás munkáját! Akár egy szervezetbe való belépéssel, akár azzal, hogy a rendészet ingyenes zöld számán, telefonon jelzik, ha észlelik a problémát a környéken – tette hozzá. 

A legnagyobb helyi polgárőr egyesület, a Bűnmegelőzési Centrum vezetője is arra buzdít mindenkit, hogy álljon be a szervezetbe, mert önmagában már a polgárőri jelenlét is visszatartó erőt jelent. - A saját biztonsága érdekében minden lakosnak tennie kell. Ne mástól várják, hogy segítsenek rajtuk. A polgárőrség a rendőrség szeme és a füle – fogalmazott Cseh László, aki szerint 12-15 önkéntes polgárőrrel már eredményes munkát tudnak végezni a városrészben. A szervezethez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségen keresztül lehet jelentkezni. 

Az újonnan alakuló szervezetről és a jelentkezés lehetőségeiről a napokban plakátokon és szórólapokon keresztül is tájékoztatják a városrész lakóit, illetve lakossági fórumot tartanak majd a témában. 

További hírek

Olvasnivaló