Ugrás a tartalomra

Programok tíz hónapon át, középpontban az egészség

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. július 29. csütörtök 16:04
„A Győri kaputól Lillafüredig” Egészség Terek a Diósgyőri Horizonton címmel indít programsorozatot a Miskolci Kulturális Központ.
Képalá: Csóka Edit (középen), Cserháti Fanni (jobbra) és Koschik Dániel a rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón. Fotó: Juhász Ákos

Egészség, egészségmegőrzés – talán még soha nem értékelődtek fel ezek a szavak úgy, mint most, a koronavírus-világjárvány első három hullámát követő újraindítás időszakában. Ezt a gondolatot szem előtt tartva indít egy közel egy éven át tartó programsorozatot a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. (MKK), a részleteket csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón ismertette Csóka Edit főtanácsos, Cserháti Fanni, az Ady Endre Művelődési Ház intézményvezetője és Koschik Dániel kulturális menedzser.

Csóka Edit a ”A Győri kaputól Lillafüredig” Egészség Terek a Diósgyőri Horizonton címet viselő progamsorozat születésének körülményeiről beszélt. „Az elmúlt időszak tapasztalatai is azt mutatják, hogy milyen fontos az emberek számára a mentális és testi egészség, így a Diósgyőri Horizont Helyi Közösség Helyi Akciócsoport felhívására beadott TOP-os pályázatunkban ezeket tartottuk szem előtt, melyben kiemelt szerepet kap az egészségügyi, sport- és szabadidős tevékenységek támogatása” – kezdte.

A rendezvénysorozat részeként tíz hónap alatt – egészen pontosan augusztus 1-je és 2022. május 31-e között – háromszázhárom programot fognak megtartani az MKK különböző telephelyein, városszerte a művelődési házakban, de lesznek rendezvények Lillafüreden is.

Interaktív ismeretterjesztő előadások, „Test és lélek” közösségi klubprogramok és egészségmegőrző családi napok vagy éppen ingyenes társastánc- és jógafoglalkozások – ilyen és ehhez hasonló ingyenes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők. A főtanácsos hozzátette, a rendezvények szervezése során minden korosztályra gondoltak, de a fókuszban a fiatalok és a családok lesznek, fontosnak tartották ugyanis a közösségépítést, mint ahogyan azt is, hogy a rendezvények a város lakosságmegtartó erejét is növeljék.

Fitt Feszttel indul

A programsorozat augusztus hetedikén a Fitt Feszt Egészségnappal startol a Lovagi Tornák Tere előtti vásártéren – ezt már Koschik Dániel mondta, aki ismertette a jövő szombati rendezvény részleteit is.

- A Fitt Feszten lehetőséget adunk majd a helyi tánccsoportoknak, egyesületeknek, hogy bemutatkozhassanak. Előadást tart majd Zacher Gábor és Hevesi Kriszta, valamint Pászk Norbert a Diósgyőri vár gyógynövényszakértője is. Tornázhatnak majd az érdeklődők Rubint Rékával Bárány Attila DJ mixeire, és ismeretterjesztésben sem lesz hiány, mert a középkori orvoslás történetébe is betekintést enged a SAGA Középkori Európai Harcművészetek Iskolája – sorolta a kulturális menedzser, hozzátéve: nem maradnak el az egészségügyi tanácsadások, szűrések sem.

Mindenmentes

Cserháti Fanni a művelődési házakhoz kapcsolódó programelemekről beszélt. „Az Adyban, az Ifiházban és további telephelyeinken induló programokat egy "mentes" gasztrofesztivállal nyitjuk majd meg szeptember 18-án, az Ady Endre Művelődési Ház melletti téren. Az egészséges és mindenmentes különlegességek mellett torna és táncbemutatókkal, sztárvendéggel, koncerttel és egyéb meglepetésekkel is várunk majd mindenkit” – részletezte az intézményvezető.

A művelődési házakban ezt követően egészségmegőrző, ismeretterjesztő és mentálhigiénés előadásokkal, kicsiknek és nagyoknak szóló jógafoglalkozásokkal, társastánctanfolyamokkal, gyógynövény-bemutatókkal, sőt baba-mama klubbal is várnak majd mindenkit.

Csóka Edit hozzátette, a pályázat részeként a rendezvénysorozat megszervezésén túl az MKK korszerű sporteszközöket is beszerezhet, egy másik projektnek köszönhetően pedig az Ady mozgásművészeti és klubtermei is megújulnak.

További hírek

Olvasnivaló