Ugrás a tartalomra

Pünkösd a korona

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 10. hétfő 09:57
Pünkösdi gondolatok Galambvári Péter görögkatolikus parókustól és Pető Judit evangélikus iskolalelkésztől.
Galambvári Péter görögkatolikus parókus

A Mennyei Király „Életadó”

A Húsvét utáni ötvenedik napon, Pünkösd ünnepén, a keresztény egyházak a Szentlélek leszállását ünneplik. De miért fontos ez nekünk? Mire tanít meg minket a Szentlélek, aki az Igazság Lelke?

Hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, vissza kell gondolnunk Jézus búcsúbeszédére, amit a Titkos Vacsorán mondott el, közvetlenül az előtt, hogy keresztre feszítették. „Még sok mondanivalóm volna, de nem vagytok hozzá elég erősek. Hanem amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra.” (Jn 16, 12-13.) Miért nem mond el mindent a Mester a tanítványoknak? Nincs rá idő? Nem elég okosak? Szó sincs róla! Nem elég erősek. Még! De húsvét után minden megváltozik. Eljön a Szentlélek, aki nem új tanítást hoz, hanem pontosítja a tanítványok elképzelését Istenről, Jézusról, feladatukról. A Szentlélek a helyreigazítás, a pontosítás, az egyre teljesebbé váló megértés Lelke is!

Pünkösdi imádságunkban a „Mennyei Király” előtt térdelünk le. Jézust földi életében többször szerették volna királlyá tenni, főleg a kenyérszaporítás csodája után. Kortársai azt várták tőle, hogy dicsőséges uralkodóként megszabadítja őket a római birodalom rabságából. A Szentlélek pontosítja ezt a képet. Jézus nem földi király, hanem Mennyei Uralkodó. Ezért nem helyes, ha politikai, hatalmi céljaink eléréséhez az Istent hívjuk segítségül. Ezért nincs joga egyetlen földi közösségnek sem kisajátítani magának az Istent, a keresztény kultúrát vagy annak védelmét.

A Mennyei Király „Életadó”. Ha felületesen olvassuk Jézus szenvedéstörténetét, azt gondolhatjuk, hogy elvették tőle az életét. Pedig ez így nem a teljes igazság. A Szentlélek ezt is helyre teszi. Jézus adta át életét, mindenkiért. Isten az igazi Életadó. Azt kívánom minden kedves olvasónak, hogy a Szentlélekben, Jézus által, részesüljünk az Isteni Életben!

Pető Judit evangélikus iskolalelkész

Pünkösd a korona

Mihez is hasonlítsam pünkösdöt?

Olyan, mint a nutellásüveg Nutella nélkül. Miskolc az Avas nélkül. Mint a dobostorta pörköltcukor nélkül. A sétálóutca villamos nélkül. Mint a család szeretet nélkül. A Villanyrendőr közlekedési lámpa nélkül. Mint a spájz étel nélkül. Diósgyőr a vár nélkül. Mint a ház tető nélkül. Miskolctapolca forrás nélkül. Mint a kávézó kávé nélkül. Lillafüred a természet nélkül. Mint a pékség illatok nélkül. A Desszertem süti nélkül. Mint a munka öröm nélkül. A Szinva terasz nélkül. Mint a szabadság feltöltődés nélkül. Az Avas borospincék nélkül. Mint a művész ihlet nélkül. Selyemrét strand nélkül.

Mint az élet értelem nélkül. A madár szárny nélkül. Micimackó méz nélkül. A remény táplálás nélkül. Az elefánt ormány nélkül. A Star Wars jedi nélkül. A csüggedés vígasz nélkül. A kutya hűség nélkül. Harry Potter a Roxfort nélkül. A gyász enyhülés nélkül. A hal kopoltyú nélkül. A Trónok harca a következő könyv nélkül. A test egészség nélkül.

Pünkösd a lényeget hozza el. Karácsonyra, húsvétra és mennybemenetelre felteszi a koronát. Az „i”-re a pontot. Jézus már nemcsak megszületett, meghalt és feltámadt értünk, hanem tökélyre vitte a segítségét számunkra. Ahhoz, hogy mindegyikünknek segítsége és társa lehessen, elküldték Atyjával kettejük Lelkét, a Szentlelket hozzánk. Olyan ő, mint a szél, a napfény, a levegő vagy a szeretet. Nem látjuk, de a jelekből tudjuk, hogy létezik. A Szentlélek pedig Érted létezik, kedves olvasó, mert Isten szeret Téged!

További hírek

Olvasnivaló