Ugrás a tartalomra

Racionalizálják az óvodai csoportok számát Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 28. csütörtök 09:02
Az önkormányzat közlése szerint erre a gyermekszám csökkenése és a – más nagyvárosokhoz hasonlóan – Miskolcon is tapasztalható óvodapedagógushiány miatt van szükség.

Az óvodai csoportok számának csökkentéséről hozott kedden döntést az önkormányzat közgyűlésének Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottsága, az erről szóló előterjesztés a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) intézményvezetőjének adataira, javaslataira épült – írja szerdai közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A közlemény felidézi, a MIÓVI létrehozásáról még tavaly döntött a miskolci közgyűlés. Bár az új óvodai struktúra kialakításakor az első nevelési évben a csoportok és intézmények számában nem történt változás, a következő évek előkészítésekor azonban már jól látszott, racionalizálásra lesz szükség.

- Ezt több ok teszi szükségessé: a várhatóan csökkenő gyermeklétszám, a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok nagy száma, a más nagyvárosokhoz hasonlóan, Miskolcon is tapasztalható óvodapedagógushiány. A racionalizálás mellett szól az is, hogy az óvodák csoportjai között egyenlőtlenségek tapasztalhatók: míg egyes helyeken az átlag csoportlétszám 16-18, addig máshol 26-29 fővel működnek csoportok – írják.

A tény az – szögezi le a közlemény –, hogy az idei és a következő nevelési évre beiratkozók száma közel 600 fővel lesz kevesebb, ezentúl a 2022/2023. nevelési évben 24 óvodapedagógus, egy pedagógiai asszisztens és 4 dajka nyugdíjba vonulása várható. Továbbá 14-en egyéb okok miatt hiányoznak a rendszerből.

- Fentiek alapján látható, hogy a jelenlegi csoportszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetheti a biztonságos feladatellátást. Az ország számos nagyvárosához hasonlóan Miskolcon is nehezen tölthetők be az üres óvodapedagógusi álláshelyek a szakemberhiány miatt – teszik hozzá

Éppen ezért a MIÓVI intézményvezetője 16 óvodai csoport „ideiglenes” bezárására és 2 óvodai csoport megnyitására tett javaslatot. Emiatt összesen 14 óvodai csoporttal kevesebb csoportban fogadják a következő nevelési évtől, azaz szeptember 1-jétől  a gyermekeket. Ezzel a jelenleg működő 173 csoport száma 159-re csökken, és a csoportok átlaglétszáma így 20-22 fő lesz.  

- Egyes óvodákban, azok területi elhelyezkedése és a körzetben élő gyermekek magas száma miatt ettől magasabb csoportlétszám várható, éppen ezért külön döntés született ezen óvodák tekintetében az óvodai csoportokban a maximális létszám legfeljebb 20 százalékkal történő túllépésének engedélyezéséről – teszik hozzá.

A közleményben arról is írnak, hogy a csoportok számának csökkenése sajnos tíz dajka és három pedagógiai asszisztens munkaviszonyának megszűnésével jár együtt.

„Számukra az önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani más területen történő elhelyezkedésükhöz” – zárul a közlemény.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!