Ugrás a tartalomra

A régió felemelkedéséért kutattak, most megosztják a tapasztalataikat

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. november 26. szombat 08:36
Az Útkereső: Kutatások az Észak-Magyarország régió felemelkedéséért című kötetet november 29-én, kedd délután 2 órától mutatják be a MAB Székházban.
A kötet bemutatóját az Erzsébet téren található MAB Székházban tartják kedden. | Fotó: Juhász Ákos

A tanulmánykötetet K. Nagy Emese egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének igazgatója, és Szabó-Tóth Kinga egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója szerkesztette.

A könyv előszavából kiderül: 2020-ban fogant meg a gondolat, hogy egy átfogó kutatási program foglalkozzon a régió társadalmi és gazdasági folyamataival, a lehetséges megoldások feltárásával.

Társadalomtudósok, pedagógusok, pszichológusok és közgazdászok mellett egy-egy geológus és nanotechnológus professzor is azt vizsgálta, mi a mai gazdasági-társadalmi helyzet ebben a régióban, és a felvázolt (nem mindig teljesen örömteli) helyzetből vajon milyen fejlődési lehetőségek és lehetséges továbblépési utak rajzolódnak ki - innen az Útkereső cím.

A tizenhat tanulmány mindegyike egyrészt kielégíti az Akadémián elvárható, a tudományos módszerrel szemben támasztott elvárásokat, másrészt mindegyikből kiérezhető a szerző érintettsége és elkötelezettsége: nemcsak leírják azt, amit látnak és gondolnak, hanem úgy írják azt le, hogy az olvasó érezze: segíteni, javítani szeretnének.

"Ugyanis ez a régió és az itt élők megérdemlik, hogy élhetőbb, emberibb, teljesebb életük és környezetük legyen" - így az előszó.

A szerzők mindeközben annak is tudatában vannak, hogy „egekben lebegő akadémikusként” nem élhetnek itt, Észak-Magyarországon.

"Itt bizony a földön kell járnunk és együtt kell boldogulnunk romáknak és nem romáknak egyaránt. Ennek a tudatosításában segít ez a kötet, tizenhat különböző szempontból ajánlva fel lehetséges utakat".

A keddi bemutató alkalmával Kaptay György, a MAB elnöke, valamint a szerkesztők mutatják be a kötetet az érdeklődőknek a MAB Székházban délután 2 órától.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!