Ugrás a tartalomra

A régió legnagyobb iparipark-portfóliója

nor
Utoljára módosítva
2020. március 07. szombat 13:59
Miskolcot vonzó befektetési helyszínként ajánlja a HIPA, a Nemzeti Befektetési Ügynökség. Az érdeklődők rajtuk keresztül jutnak el minden magyarországi helyszínre, így Miskolcra is. Az ügynökséggel a város és a Miskolc Holding is folyamatos kapcsolatban áll.

Két nagy ipari park, háromféle lehetőség

Miskolcon található a régió legnagyobb iparipark-portfóliója, így a város megfelelő iparterületet tud kínálni a potenciális befektetőknek és a vállalkozásoknak egyaránt. A városnak jelenleg két ipari parkja van, amit az önkormányzat cégei által működtet és fejleszt. A Miskolci Ipari Park és a Déli Ipari Park mellett azonban van még egy nem önkormányzati tulajdonú, de a város kínálatát gazdagító, logisztikai profilú Európa Center is, amelyben többek között irodák és raktárak kapnak helyet.

A kétszáz hektáros

A Miskolci Ipari Park – amelynek része a Mechatronikai Ipari Park – területe mára már mintegy 220 hektárra bővült. A mechatronikai park projektje 2007 augusztusában kiemelt minősítést nyert az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, így mintegy 1,5 milliárd forint összértékű fejlesztéssel, az unió ötvenszázalékos támogatásával valósult meg bővítése. A projekt révén ma egy 42 hektáron kiemelkedő földrajzi és logisztikai adottságokkal rendelkező, összközműves zöldterület áll a befektetők rendelkezésére. A park saját bekötőútja közvetlenül kapcsolódik a főúthoz, amely mentén az M30-as autópálya gyorsan elérhető. Itt kap majd helyet a 2019 februárjában bejelentett Lufthansa Technik Miskolc 100 millió eurós beruházása: a csarnok 2021-ben épül fel, a termelés 2022-ben indul, és 400 szakképzett embert foglalkoztatnak majd.

Délen is van egy park

A Miskolci Déli Ipari Park megközelítőleg 220 hektáros területen, Miskolc déli határában, az M30-as autópálya bekötőútja mellett található, jó megközelítési lehetőséggel a Budapest–Miskolc vasúti fővonal és a 3-as főút között, a betelepült nagyáruházak és más kereskedelmi létesítmények szomszédságában. A park 90 hektáros területe 2014-ben elnyerte a HIPA-tól, a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől „az Év Befektetőbarát Ipari Parkja” címet. Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával – az úgynevezett TOP-os fejlesztéseknek köszönhetően – összesen 3,477 milliárd forint finanszírozással a park mára újabb 120 hektárral nőtt, így már több mint 220 hektáros területtel gazdálkodik.

Egy fontos harmadik

„Több mint egy ipari park” – így ajánlja a cég az Európa Center Miskolc Üzleti és Logisztikai Ipari Parkot. Legutóbbi ütemének építése során egy több mint 10 ezer négyzetméter területű intermodális logisztikai csarnok épült meg itt, amelyhez jól hasznosítható a park iparvágány-hálózata. Így mára a kiépült logisztikai, irodai kapacitása eléri a 32 ezer négyzetmétert, de a tervek között szerepel további gyártókapacitások kiépítése is. A Hold utcában működő központot kereskedelmi üzleteknek, iroda- és raktárbérlőknek is ajánlják.

Gazdaságfejlesztés

A már itt működő és a betelepülő cégek is Miskolc gazdasági fejlődését szolgálják, ugyanakkor a meglévő befektetők megtartása és fejlesztéseik ösztönzése is fontos cél a Miskolc Holding számára. A Nemzeti Befektetési Ügynökséggel közösen a város is elsősorban innovatív technológiát megvalósító, magas hozzáadott értéket képviselő befektetők számára ajánlja Miskolcot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!