Ugrás a tartalomra

A régióban egyedülálló beavatkozással mentettek életet a központi kórházban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 22. kedd 17:21
A műtétet egy korábban pályázati forrásból beszerzett eszköz alkalmazásával végezte el az egészségügyi intézmény orvoscsapata.
Posta András kontroll előtt mesélt az életét megmentő beavatkozásról és jelenlegi állapotáról. Fotó: Horváth Csongor

Sikeres mechanikus vérrög-eltávolítást végeztek el egy férfin, aki kétoldali tüdőembóliával került a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kardiovaszkuláris Centrumába. A beavatkozás részleteiről kedden számolt be az egészségügyi intézmény.

Az eseményen először Bűdi László megbízott főigazgató beszélt, aki méltatta a műtétet elvégző orvoscsapat munkáját.

– Az ország legnagyobb vidéki kórháza a miénk, és az ellátandó betegszámunk is országosan a legmagasabb. A régió lakóinak egészségi állapota viszont nem tartozik országosan a legjobbak közé, ennek megfelelően minden osztályunk és dolgozónk nagy terhelésnek van kitéve. Ennek ellenére több olyan osztályunk is van, amely országos és nemzetközi hírnévnek is örvend az ott folyó magas minőségű gyógyító munkának köszönhetően. Ezek közé tartozik a Kardiovaszkuláris Centrum is, ahol ezt a beavatkozást elvégezték – mondta.

Nagy Gergely centrumvezető főorvos kiemelte, a beavatkozást egy korábban pályázati forrásból beszerzett céleszköz alkalmazásával és több szakma együttműködésével hajtották végre a beteg férfin.

Nagy Gergely, Bűdi László és Penczu Bence. Fotó: Horváth Csongor

–  Az egész észak-alföldi és észak-kelet magyarországi régióban először végeztünk ilyen beavatkozást egy olyan betegnél, aki masszív tüdőembólia miatt szó szerint élet-halál közeli állapotba került. Nem volt alkalmas a vérrögoldó kezelésre a magas vérzéses kockázat miatt és annak ellenére, hogy próbáltuk kezelni hagyományos alvadásgátlóval, nem javult az állapota, nem tudott lábra állni, fulladt, jártányi ereje sem volt. Ebben a helyzetben döntöttünk úgy, hogy a már hónapok óta előkészítés alatt lévő eljárást, konkrétan egy vákuum segítségével történő mechanikus vérrög-eltávolítást fogunk végezni a betegnél – részletezte.

A műtét részleteiről Penczu Bence szakorvos jelölt beszélt.

– A beavatkozást a szívkatéteres műtőnkben végeztük el. Ennek során a bal oldali comb véna behatolásból két katéterrel a jobb szívfélen keresztül eljutottunk a tüdőartériákba, ahol a vérrögök elhelyezkedtek. Itt mind a jobb, mind a baloldali artériát megfestettük kontrasztanyaggal, ami megmutatta a vérrögök helyzetét. Ezután a speciális szívó katéterrel elkezdtük a vérrögök eltávolítását – sorolta.

Az orvosok hozzátették, hogy ez a beavatkozás fontos lépés abba az irányba, hogy az eljárást a mindennapi gyakorlat részeként tudják felkínálni a rászoruló tüdőembóliás betegeknek.

A beavatkozáson átesett beteg, Posta András a műtét utáni kontroll vizsgálat előtt a sajtó képviselőinek felidézte a pillanatot, amikor a tüdőembólia miatt rosszul lett. Mint mondta, egy vasárnap este történt, néhány másodperc alatt leizzadt, elszédült, hányingere volt és szűk fél percre mai napig nem is emlékezik. Kórházba néhány nap elteltével felesége unszolására és az ő segítségével jutott el, ahol hamar megállapították a kétoldali tüdőembólia tényét. Elmesélte, a műtét során az állapota miatt altatni nem lehetett, fájdalmat viszont a beavatkozás során egyáltalán nem érzett.

– A műtét végeztével azt tapasztaltam, hogy rohamosan javulni kezdett az állapotom. Korábban alig tudtam néhány lépést megtenni a légszomj miatt, mára azonban már sokkal jobb a helyzet – mondta el Posta András, aki köszönetet mondott az őt ellátó szakembereknek. Kiemelte, hozzáértésüket látva egy percig sem aggódott a felépüléséért, aminek érdekében természetesen ő is mindent elkövet. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!