Ugrás a tartalomra

Rendkívüli döntést hozott az Orbán-kormány az élelmiszerekről

atv.hu / 24.hu
Utoljára módosítva
2023. március 22. szerda 11:41
Már a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet. 

Megjelent a közlönyben az agrárminiszter azon rendelete, amely szerint módosítják az élelmiszerek jelölési szabályait. A kormány azután hozta meg a döntést, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a lisztbogár után a házi tücsök is forgalomba kerülhet élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként. A rendelet két nap múlva lép hatályba - írja a 24.hu.

Az új rendelet szerint a jövőben a nem előrecsomagolt élelmiszereken is jól látható módon fel kell tüntetni, ha új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazza. Az előírás az online rendelhető, illetve a boltban árult, előre csomagolt élelmiszerekre is vonatkozik. 

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell majd tüntetni a "Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!" szöveget.

A szabályozás szerint a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni. 

Fontos, hogy a rendelet csak az új élelmiszerként engedélyezett rovart vagy annak lárváját tartalmazó élelmiszerekre vonatkozik, a szigorítás nem érinti a bíbortetűs, pajzstetűs ételeket. Nagy István korábban ezt azzal indokolta, hogy a kármin és a kárminsav (E120), illetve a sellak (E904) régóta használt adalékanyagok az élelmiszeriparban.
 

További hírek

Olvasnivaló