Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülést tartott Miskolc Közgyűlése

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. augusztus 29. csütörtök 16:21
Csütörtök reggel kilenctől rendkívüli közgyűlést tartott Miskolc képviselő-testülete. A grémium összesen hét napirendi pontot tárgyalt.
Fotók: Juhász Ákos

A rendkívüli közgyűlést Veres Pál polgármester 9 óra után pár perccel megnyitotta. A 28 fős közgyűlés 25 megjelent képviselőjével határozatképes. A hagyományoknak megfelelően megemlékeztek a közelmúlt helyi elhunytjairól és díjazottjairól. 

Elsőként egy sürgősségi napirendi indítvány kitűzéséről és az ülés napirendjéről szavazott a közgyűlés, melyeket elfogadott a grémium.

1.Javaslat az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének megállapításáról szóló 30/2023. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntés meghozatalára (I. féléves módosítás)

Szilágyi Kornél, a hivatal Gazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője ismertette a napirendi pontot: az év közben módosított bevételi és kiadási számokat vezetné át a módosítás. Az egyik indítvány vonatkozik a Diósgyőri vár rekonstrukciójára, míg a másik a Miskolc Holding és az MVK finanszírozására. Az anyag második része tartalmazza a javasolt kiadási tételek csökkentését. A kamatfizetés kapcsán mintegy 100 milliós forintos megtakarítás keletkezett. A költségvetés főösszege mintegy 122 milliárd forintra módosulna ezzel.
A pénzügyi és a jogi bizottság is elfogadta. Vita nem volt.

2.Javaslat egyes ingatlanok elidegenítésére

Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatója ismertette a pontot, ami egy Széchenyi utcai és Győri kapui ingatlanra vonatkozott.
Vita nem volt róla.

3.Javaslat a 2024. évi Ingatlangazdálkodási terv elfogadására

Mint az Prokaj Tamás, a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatójának ismertetőjéből kiderült: a terv a Miskolc Holding 2023-as ez irányú tevékenységének bemutatásáról is szól, hogy milyen ingatlanokat kezelt a városban; illetve az előtervezetet mutatja be, ami szerint a tervezett bevétel több mint 1 milliárd forint feletti lehet. 
Vita nem volt.

4.Javaslat az EPIC (Experience Prato Industrial Culture) című projekt megvalósítására kötendő Partnerségi megállapodás aláírására és ezzel a projekthez történő csatlakozásra

Miklós Viktor, a Pályázati Osztály főosztályvezető elmondta: az EU-s projekt, ami lehetőséget keres, hogy az ipari múltat hogyan lehetne a turizmusra felhúzni. Az Európai Bizottság Bilbao és Pilsner mellett Miskolc pályázatát is elfogadta. Jelentős összeghez jutna a város ezzel.

5.Javaslat Miskolc Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere és az alpolgármesterek végkielégítésének megállapítására

Ignácz Dávid jegyző ismertette a köztisztviselőkre vonatkozó törvényi hátteret. Vita nem volt a napirendi pont felett.



Egy sürgősségi indítványt is napirendre került:

Javaslat civil szervezet részére ingatlanrészek használatba adására: a Nő a Siker Alapítvány önkormányzathoz benyújtott kérelme értelmében a Szentpéteri kapu 66. számra vonatkozna az ingatlanhasználat.

Szavazás:
 
Az 1. napirendi ponthoz módosító indítványt nyújtottak be az előterjesztéshez, amit elfogadtak. A rendeletet minősített többséggel 15 igen, 11 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták. Az első határozati javaslatot 15 igen, 11 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták. A második határozati javaslatot 15 igen, 11 nem mellett elfogadták.
A 2. napirendi pontnál két határozati javaslatról szavaztak: mindkettőt elfogadták 15 igen, 12 nem mellett.
A 3. napirendi pontot 15 igen, 11 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták.
A 4. napirendi pontot egyhangúan fogadták el.
A 5. napirendi pont határozati javaslatai közül az elsőt, mely Veres Pál végkielégítését érinti, elfogadták. A másodikat, a harmadikat és a negyediket (mely az alpolgármesterek végkielégítését tartalmazta) azonban elutasította a közgyűlés.
Ignácz Dávid jegyző végezetül törvényességi észrevételt tett, mely szerint a közgyűlés ilyen döntést nem hozhat tekintettel a jogszabályi körülményekre.

Zárt ülésen tárgyalták meg:

6. Javaslat a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság munkáltató vezetője munkakörének, ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat elbírálására és a kapcsolódó döntés meghozatalára.

Amint a döntés nyilvános, úgy külön cikkben adunk hírt erről.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!