Ugrás a tartalomra

A rendőrök tudása életeket menthet

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. március 29. péntek 10:31
Rendőrtanulók mérték össze tudásukat azon az elsősegélynyújtó versenyen, amit a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban rendeztek csütörtökön.

Egy, a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban több mint 10 évvel ezelőtt történt drámai esemény mutatott rá, mennyire fontos a krízishelyzetben történő azonnali életmentő beavatkozás. Egy diákot kellett akkor újraéleszteni – az eset hozzájárult ahhoz, hogy az iskolában bevezessék és a diákok alkalmazni is tudják az alapvető életmentő technikákat.

Mocsári László képgalériája

Kocsmai rendbontás, mellkasi sérülés, öngyilkossági kísérlet – ilyen, és ezekhez hasonló szituációkban bizonyíthatták rátermettségüket a diákok. De ami most verseny, gyakorlás, az tíz évvel ezelőtt megdöbbentő, valós esemény volt: az iskola egyik tanulója egy testnevelés órán lett rosszul, és a szívmegállás miatt a mentők kiérkezéséig azonnali életmentésre volt szükség. Ezt Balogh Zsolt, a szerencsétlenül járt diák tornatanára végezte el, aki – mint most ismét felidézte – soha nem felejti el azt a napot.

– Egyszerűen összecsuklott a fiatalember, teljesen elfehéredett, látszólag nem volt légzése. Rögtön megkezdtem az újraélesztést, a tanulók közben segítettek, megemelték a fejét. Rögtön értesítettük a mi ügyeletesünket, ő hívta a mentőket – idézte vissza a történteket a tornatanár.

A Belügyminisztériumi Tanintézetek tanulóinak X. Életmentő és Elsősegélynyújtó versenyét rendezték meg csütörtökön a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban. A rendészeti tanulók 2007 óta tanulják az elsősegélynyújtás gyakorlati és elméleti alapjait. A diákok felkészülésük során elsajátítják az újraélesztést, kiegészítve a félautomata defibrillátor használatával. A rendőrnek, adott esetben, mint elsősegélynyújtónak, tisztában kell lennie az alapvető biológiai, anatómiai ismeretekkel, amelyek éles helyzetben életet menthetnek.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint ahogy az élet minden területén, úgy az életmentésnél is fontos az összefogás. Életeket lehet menteni a társszervezetek zökkenőmentes együttműködésével, mutatott rá. – Mi a rendőrséggel és a tűzoltósággal közösen cselekszünk a bajbajutottakért. Egy ilyen verseny, mint a mostani, nagyon jó példája annak, hogy a képzésbe hogyan lehet beilleszteni egy társszakmát – tette hozzá.

Az elsősegélynyújtó verseny 2009-ben indult útjára azzal a céllal, hogy a rendészeti oktatásban résztvevő tanulók számot adjanak elméleti és gyakorlati tudásukról. A verseny elmúlt kilenc évében a szituációs feladatai közt volt már áramütés, kocsmai rendbontás, autóbaleset, gázrobbanás, mérgezés, lőtt sérült, kerékpáros baleset. A jubileumi verseny illeszkedett az elmúlt évek hagyományaihoz, ami most kiegészült rendőri intézkedéssel kapcsolatos általános felkészültség felmérésével is.

A verseny során elhangzott: az elméleti tudásra lehet alapozni, de vészhelyzetben ez nem biztos, hogy elég; cselekedni kell, el kell kezdeni az újraélesztést, mielőtt kiérkeznek a mentők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!