A nyár kihagyhatatlan étke a lecsó, kis csavarral pedig a lecsókrémleves, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója, Szűcs István készít.
A pénztárcabarát lecsókrémleves
- 3 paprika,
- 2 paradicsom,
- 2 hagyma,
- 2 szelet füstölt bacon,
- 1 dobozos hámozott paradicsom,
- 10 dkg szalámi vagy kolbász,
- só,
- bors,
- cukor,
- 7 dl víz,
- 1 kanál zsiradék,
- 1 tojás a csigának
Első lépésként a bacont összevágva lepirítjuk, majd a felaprózott hagymát a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Beleszórjuk a kockára vágott paprikát, és kissé megsózzuk. A hagymára és a baconre rátesszük a karikára vágott kolbászt vagy ízlés szerint a szalámit. A kerek paradicsomot felkockázva rakjuk a lábasba, amit lefedünk, és tovább főzünk. Kisvártatva a hámozott paradicsomkonzervvel fokozzuk az ízhatást, amit borsozunk, sózunk és cukrozunk is, azért hogy a paradicsom savasságát ellensúlyozzuk.
Következik a víz adagolása. Fél óra sem kell hozzá (20-25 perc), hogy a hozzávalókat összefőzzük, majd botmixerrel összetörjük. A leveshez vizet öntünk még, ha túl sűrű az állaga. Jöhet egy tojás, amiből omlettet sütünk. Ezt feltekerjük, majd a levest mellé merjük.