Ugrás a tartalomra

Részvételiség: az egymással kommunikáló állampolgár és politikus legendája

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. augusztus 17. kedd 13:58
Miskolc mellett az országban három önkormányzat tűzte ki zászlajára a részvételiség támogatását. De mi is ez a többség számára ismeretlen kifejezés? Kovács Kamillával, a város civil részvételi referensével és Varga Andrea alpolgármesterrel beszélgettünk arról a híd szerepről, amit a pozíció képez a tenni vágyó közösségek és az őket segíteni akaró önkormányzat között, illetve a részvételi demokrácia előnyeiről és nehézségeiről.

A modern demokráciák képviseleti kormányzás mentén működnek: bizonyos időnként megválasztjuk az általunk legalkalmasabbnak vélt személyt arra, hogy képviselje az érdekeinket a döntéshozói szinten, hiszen mi nem érünk rá, hogy kiálljunk saját magunkért: dolgozni kell, a családdal lenni – élni az életünket.

Mára el is felejtettük, hogy létezett egyszer egy bizonyos részvételi demokrácia. Az ókori görögöknek köszönhetjük ezt a találmányt. Számukra magától értetődő volt, hogy aki csak akar, jelen lehet a döntéshozatalban, és megalkották az idiosz kifejezést azokra a magánemberekre, akik nem kívántak részt venni a városállam demokratikus életében. Innen ered a ma is használt idióta szavunk.

Magyarországon újszerű kezdeményezés

Nemzetközi szinten egyre több, évtizedekre visszanyúló sikeres példa jelenik meg a részvételiség visszahozatalával kapcsolatban. Miskolcon közel egy éve dolgozik azon civil részvételi referens, hogy az állampolgári kezdeményezések könnyebben eljussanak a döntéshozókhoz. A Nyitott Kapuk Városa program része, hogy az önkormányzat igyekszik bevonni az embereket a döntésekbe.

Varga Andrea alpolgármester úgy látja, hogy a képviseletiség hatékony kiegészítése lehet a részvételi demokrácia, hiszen a megválasztott politikus bármennyire is szeretne, nem tud mindig, minden esetben jelen lenni. Ilyenkor, ha a saját érdekeiket képviselő állampolgárokkal, közösségekkel párbeszéd alakul ki, akkor mindkét fél profitálhat az együttműködésből. Ez az idea lebegett az alpolgármester előtt, amikor a program elindítását szorgalmazta.

Varga Andrea alpolgármester
Fotó: MiNap-archív // Végh Csaba

A képviselő úgy látja, hogy azért nem elterjedt a módszer, mert ez egy sokkal nehezebben járható út. Mint mondja: konfliktusokkal jár, lassú és tanulnia kell az önkormányzati, illetve az állampolgári oldalnak is a konstruktív kooperációt – mindezekkel együtt is megéri az erővel történő politizálással szemben a részvételiség.

Kapcsolat az önkormányzattal

Kovács Kamilla civil részvételi referens úgy írja le a pozíciót, mint egy hidat az állampolgárok és az önkormányzat között. „Amikor egy kis közösség a város partnerségével szeretne valamit megvalósítani – felújítaná a játszóterét vagy éppen közösségi kertet indítana –, akkor sokszor kihívást jelent neki a bürokratikus rendszer” – magyarázza a referens. Az ő feladata, hogy megkönnyítse az együttműködést, ami mindkét irányban igaz. Ha a városvezetés kíváncsi az érintettek véleményére valamely intézkedéssel kapcsolatban, akkor is Kovács Kamilla segíti a kétoldalú kommunikációt.

Kovács Kamilla civil részvételi referens a Részvételi Iroda ajtajánál
Fotó: Mocsári László

Ennek a demokratikus formának a következő nagy eseménye szeptemberben a közösségi gyűlés lesz: 50, Miskolc teljes lakosságára jellemző összetételű ember részvételével szervez találkozót az önkormányzat, a DemNet Alapítvány és a Dialóg Egyesület. A résztvevők szakmai előadásokat hallgatnak meg a klímavédelem témájában, majd a nap végére közös javaslatcsomagot fogalmaznak meg a városvezetés számára arról, hogyan lehetne állampolgári szemszögből élhetőbb hely városunk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!