Ugrás a tartalomra

Rettentő hideg volt a Bükkben (helyszíni fotókkal frissítve!)

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. február 13. szombat 12:21
Mínusz 30 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet szombatra virradó éjjel a Bükkben.
Fotó: Lillafüred Online/Horváth Csongor

A Meteopont.hu adatai szerint hajnali 4 óra körül mérték a leghidegebbet az említett töbörben, -37,7 Celsius fokot (harmatpont), a hőmérséklet -35,5 Celsius fok volt:

Ez bizony hidegrekord! Mindenesetre kezeljük fenntartásokkal ezt az értéket, az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései alapján ugyanis „csupán” (csupán…) -34,8 fok volt mára virradóra a Bükk-fennsík töbör medrében. Ez megközelítette az eddig mért leghidegebb éjjelt hazánkban: 1940. február 16. Görömbölytapolcán kereken -35 fokot mértek. Miskolcon egyébként -15 Celsius fok volt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton olvadni nem fog, a déli órákban is épp csak alulról karcoljuk a 0 fokot. Ezt az élményt tovább árnyalja az élénk-erős északnyugati szél. Sok napsütés lesz, Szabolcs-Szatmárban és a Kisalföldön, Alpokalján lehet kissé több felhő. Futó hózáport nem lehet kizárni, de egy adott pontban 2 százaléknál is kisebb az esélye.

A legalacsonyabb hőmérséklet Észak-Magyarország és az Alföld szélcsendes, hóval fedett tájain nagyobb területen alakul -15 fok körül, leginkább az Északi-középhegység területén helyenként -20 fok alatt. Az extrém hideg miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben térségünkben.

Délutántól északkeleten, illetve a Nyugat-Dunántúlon kisebb hózáporok kialakulnak, de csak jelentéktelen mennyiségű friss hó valószínű.

További hírek

Olvasnivaló