Ugrás a tartalomra

Révész János: „Készen állunk, ha megnövekszik az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma”

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 13. péntek 16:51
Az új intézkedések tehermentesítették a központi kórházat a főigazgató szerint.

- Jelenleg stabilnak mondható a járványhelyzet a megyében – fogalmazott a Miskolc Tv-nek péntek délelőtt adott interjújában dr. Révész János, a megyei kórház főigazgatója. - Az utóbbi napokban azt láttuk, hogy a betegszám alakulása csökkenő tendenciát mutat.
A megyei járványkezelés hatékonyságát az is befolyásolja, hogy az egészségügyi ellátórendszerben jelentős átszervezés történt az elmúlt egy hétben. 
- A változtatásoknak alapvetően két oka van. Az egyik az, hogy új miniszteri utasítás értelmében valamennyi államilag finanszírozott fekvőbeteg-ellátó intézménynek, ami aktív betegellátást végez részt kell vennie a járványügyi védekezésben. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló fekvőbeteg-ágykapacitásnak a 40 százalékát el kell különíteni ebből a célból. Tehát Borsodban immár nem csak a megyei kórház vállal szerepet a járványügyi védekezésben, hanem minden fekvőbeteg-ellátó osztálynak részt kell benne vennie.

Átszervezték az ellátásokat

Az intézkedés másik része a további ágyak felszabadítása volt COVID-védekezés céljára.
- A B.-A.-Z Megyei Központi Kórház esetében ez megközelítőleg 1300 ágyat jelent. Ennek megfelelően különböző átszervezéseket hajtottunk végre. A Semmelweis Tagkórház területén a még működő szervezeti egységeket, így a Hospice épületet és az egynapos sebészetet is ki kellett ürítenünk. A Szent Ferenc Tagkórházban további bővítésre nem volt lehetőség. A Szentpéteri kapuban három épületet, az Onkosebészeti Tömböt, az Ápolási Tömbépületet, illetve a Járóbeteg-ellátási Központot ürítjük ki, ezeket vonjuk be a fekvőbeteg-ellátásba. Az épületeket a koronavírusos betegek fogadására már felkészítettük. A személyzet átcsoportosítása is megtörtént. Szombattól tehát készen állunk, ha megnövekszik az ellátást igénylő koronavírusos betegek száma. 
Mindezek következtében az intézményben át kellett szervezni mind a fekvő- mind a járóbeteg-ellátást.
- A miniszteri utasítás értelmében törekednünk kell arra, hogy a jövőben elsősorban a sürgős szükséget szenvedő betegeket és a koronavírusos betegeket lássuk el. Ennek megfelelően mi is üzemmódváltásban vagyunk. Erről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást, amit – legkésőbb vasárnap – közzéteszünk a kórház honlapján.
Két kérdéskör merült fel – főként a hozzátartozók részéről. Ezekre is válaszolt Révész János.
- A betegtájékoztatás kérdésköre jelen pillanatban kritikus, mivel járványkórházi területre nem engedhetünk be látogatókat. A telefonhívások fogadása is rendkívül nehézkes. Ezért kidolgoztunk egy eljárásrendet, ami jövő hétfőtől lép majd életbe: minden betegnél a felvételkor kérni fogjuk, hogy adjon meg egy darab kontaktot, akivel az egészségügyi személyzet tartja majd a kapcsolatot.
Szintén gyakran merülnek fel kérdések az elhalálozott betegekkel kapcsolatos ügyintézésről.

- Annak érdekében, hogy ez gyorsan menjen, a kegyeleti szempontok figyelemben tartásával, a kórház kidolgozott erre is egy eljárásrendet, amit – legkésőbb vasárnap – szintén publikálni fogunk az oldalunkon. Ezt is november 16-án, hétfőn léptetjük életbe.

Nincs hiány

Révész János arról tájékoztatott, hogy a kórház megfelelő gépparkkal, műszerparkkal, fogyóanyagokkal bír.
- Ebben a tekintetben nagyon jól el vagyunk látva: mindennel rendelkezünk, ami szükséges. Az intenzív terápiás kapacitásunk működéséhez további lélegeztető gépeket, betegőrző monitorokat és infúziós pumpákat kaptunk. Ezek már itt találhatóak a logisztikai központban. Az elektív ellátások szüneteltetése azt jelenti, hogy mind orvosok, mind nővérek tekintetében szabadult fel kapacitás, így a felmerülő személyzeti igényeket is képesek vagyunk kiszolgálni. A szükséges gyógyszerek szintén a rendelkezésünkre állnak, akinek ilyen típusú vírusellenes terápiára van szüksége, az megkaphatja.
A főigazgató szerint – a többi kórház belépésével - a központi kórház terhelése nagymértékben csökkent. 
- Jelenleg sincs használatban a most, erre a célra használható 850 ágy mindegyike, jövő héttől pedig 1300 ágy áll majd a rendelkezésünkre. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!