Ugrás a tartalomra

Riadt őzbakot videóztak le Miskolc belvárosában

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. március 06. szombat 14:06
A Petőfi Sándor utcán rohant hosszan az ijedt állat szombaton a reggeli órákban, akibe „belefutott” egy arra járó autós és utasa. Az őzbakról felvétel készült, mutatjuk.

Az eset kapcsán Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője foglalta össze, hogy hasonló szituációkban mire figyeljünk.

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy ne háborgassuk az állatot, gyalogosan se közelítsük meg, főleg ne tereljük, hiszen az mind az ember, mind az őz számára sérüléssel járhat. Ha valaki autóban ülve látja meg, lassítson le, és úgy hajtson el mellette. Ha az állat megnyugszik, akkor megtalálja a városból a természetbe vezető utat – hangoztatja a szakember.

Egyre gyakrabban bukkannak fel a hazai városokban is vadon élő állatok (emlékezhetünk, néhány hónappal ezelőtt egy medve kóborolt Miskolc külvárosi részeiben), a borsodi megyeszékhely nagy részét ráadásul a Bükk öleli körül, így az erdőből „kilépő” állatok gyakorlatilag egyből a városban találják magukat. Észak-déli irányban a Sajó, a Bükk felől pedig a Szinva egyfajta természetes ökológiai folyosót alkotnak, ugyanis az állatok gyakran követik a vízfolyásokat.

– Az őzek télen csapatokba (ún. rudlikba) verődnek, a tavasz beköszöntével azonban ezek a csapatok felbomlanak, és az állatok szétszóródnak. Így aztán egyfajta vándorlás figyelhető meg ebben az időszakban náluk. Ilyenkor nem meglepő, hogy időről időre a városban is felbukkannak a saját territóriumot kereső állatok – magyarázza Tamás.

És arról sem feledkezhetünk meg, hogy a koronavírus-járvány, és az ennek okán elrendelt kijárási korlátozások miatt csökkent a városok forgalma, ezért nyugodtabb környezetben tudnak akár mélyebben is bejutni a városba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!