Ugrás a tartalomra

Robotbarát erőpróba 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 12. csütörtök 15:01
A Miskolci Egyetemen rendezték a World Robot Olympiad robotépítési és -programozási verseny első regionális fordulóját csütörtökön.
Fotók: Parai Roland 

Kerti munkákban, mentési akciókban, de akár a kórházi ellátásban is segíthetik majd a (közel)jövő (szak)emberét azon szerkezetek továbbfejlesztett példányai, melyeket tinédzserek vonultattak fel a város felsőoktatási intézményében. – Nem ez az első olyan rendezvény, amivel azt kívánjuk megmutatni a külvilág felé, hogy a Miskolci Egyetemen a jövő elkezdődött – köszöntötte a résztvevőket Horváth Zita.

A rektor a csapatok előtt úgy fogalmazott: a megmérettetés azért is előremutató, mert bepillantást enged abba, milyen kihívások előtt is állunk. Ha mesterséges intelligenciáról, big data-elemzésről, digitalizációról vagy robotikáról beszélünk – a campus vezetője szerint –, ne legyenek kétségeink afelől, hogy ezek a területek nem csupán az iparra, hanem a hétköznapjainkra is rövidesen ki fognak hatni.

A RoboMission kategóriában a 8-12, 13-15 és 16-19 év közötti korosztályok csaptak össze

A WRO Lego robotépítési és -programozási verseny 2022-es szezonjának regisztrációja a napokban zárult, melynek témája: My robot my friend. A nemzeti döntőt megelőzően öt regionális fordulót tartanak: Miskolcot követően rövidesen Tatabányán, Budapesten, Szegeden és Balatonfüreden.

Az idei évre országszerte száztizenhárom csapat nevezett, ők a május 12-től induló regionális fordulókon mérhetik össze tudásukat három kategóriában és három korosztályban. A szervezők célja, hogy az ország valamennyi régiójában megismerjék az általános- és középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények a WRO versenyét, és lehetőségük legyen kipróbálni magukat a LEGO-robotprogramozásban. Az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt. vezérigazgatója kiemelte: két év kihagyás után tudtak újra találkozni. – Volt ugyan online verseny tavaly és tavalyelőtt is, de személyesen mégis teljesen más az időnyomást és a társakkal való együttműködést átélni – hangzott el Szögi Zoltántól.

2022-ben Magyarország szervezi Európában a Friendship Invitational elnevezésű versenyt, ahol közel harmincnégy országból fognak érkezni csapatok

A regionális elődöntőkről a július 7-8. között megrendezendő győri nemzeti döntőre juthatnak tovább a csapatok. Közülük kerülnek ki azok, akik a nemzetközi kvalifikációs kvóta alapján novemberben hazánkat fogják képviselni a dortmundi világdöntőn. 

A csapatok a versenyre előre megírt programmal érkeztek, ami alapján a robotoknak egy pályán kellett a szabályban előírtak szerint meghatározott időre teljesíteniük a feladatokat. A legjobb csapatok kiválasztásához a nap folyamán többször is véletlenszerűen kerültek fel elemek a pályára, így a robotoknak mindig az adott helyzethez kellett alkalmazkodniuk – versenypályán nyújtott teljesítményüket pedig mindvégig szakértő bírók értékelték. 

A Miskolc Televízió nézői a versenyről további beszámolót láthatnak péntek este a csatorna 19:25-től kezdődő közéleti magazinjában, a Kilátóban. 

További hírek

Olvasnivaló