Ugrás a tartalomra

Robotika szakkörös iskolások a Lévay digitális laborjában fejlesztik tudásukat

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. április 18. csütörtök 23:39
A Lévay József Református Gimnázium és a Komlóstetői Református Általános Iskola a magas színvonalú digitális oktatás érdekében kötött hosszú távú együttműködést.
Fotók: Juhász Ákos

A gimnázium elkötelezett abban, hogy élen járjon a digitális technológiák oktatásbéli használatában. Ennek egyik pillére az iskolában működő digitális alkotóműhely, ahol különböző technikák alkalmazásával próbálják a gyerekeket megtanítani kreatívan alkotni – mondta Szilágyi Benjámin, a Lévay Gimnázium informatika szakos tanára. 
Hozzátette: a gyerekek megismerkedhetnek a 3D nyomtatással, a lézervágással, megtanulhatnak többféle robotot, mikrokontrollereket, drónokat programozni. 

Ezen felül megismerkedhetnek a mesterséges intelligenciával, vagy akár mesterséges intelligencia vezérelt robotot is programozhatnak. Abban is elkötelezettek a pedagógusok a Lévayban, hogy segítsék azokat az iskolákat, akiknek nincs feltétlenül lehetősége ilyen eszközök használatára, de a szándékuk megvan arra, hogy a diákjaikkal megismertessék ezeket és az általunk használt módszereket – hangoztatta a pedagógus. 

 
Ebben a tanévben ilyen segítséget nyújtanak a komlóstetői iskolának is. Lehetőséget biztosítanak a diákjaik számára, hogy ellátogassanak a Lévayba és részt vegyenek digitális foglalkozásokon. Továbbá megismertetik az általános iskola pedagógusaival az általunk használt módszereket is annak érdekében, hogy ezeket a későbbiekben használhassák saját iskolájukban. Azonban nem csak ily módon, hanem eszközzel is szeretnék segíteni az iskolát, hogy a gyerekek széles köre is használhasson ilyen jellegű technológiákat a jövőben – emelte ki Szilágyi Benjámin. 

Egyedi kulcstartót készítettek  
 
A zömében felső tagozatos diákok az idei tanévben már négy alkalommal vettek részt digitális labor foglalkozáson szakkör jelleggel, hetente egyszer két órában. Hétfőn délután volt a tanév utolsó foglalkozása, ahol a gyerekek a lézervágással ismerkedtek. Egy kulcstartó megtervezése és elkészítése volt a feladat. 
 

Juhász Ákos képgalériája

Mihály-Koseczky Erika digitális kultúra tantárgyat tanít egytől negyedik osztályig a Komlóstetői Református Általános Iskolában. A foglalkozásra négy negyedikes tanulójával érkezett. A tanító elmondta, hogy nagyon érdeklődők a gyerekek, kifejezetten szerették volna ezeket a technológiákat megismerni, megtanulni. 

Az ő iskolájukban is van hasonló oktatás, viszont bizonyos technikákat a Lévayban magasabb minőségben érhetnek el – mondta Veres Zoltán, digitális kultúra tanár. Ezekben a gyerekekben megvan az a tehetség, ami előre viszi őket ebben a témakörben. Az általános iskola robotika szakköre korszerű tudást ad a diákoknak és kellően összecseng a Lévay törekvéseivel, így alakult ki az együttműködés – hívta fel a figyelmet a pedagógus. 

3D nyomtatót kaptak tartós használatra 

Ez alkalommal a foglalkozáson túl egy másik gesztust is tettek a Lévay tanárai az általános iskola felé. Hosszú távra kölcsön adtak két 3D nyomtatót, hogy az idei tanév még hátralévő részében és az elkövetkező tanévekben a saját intézményükben használhassák a gépeket. Továbbá külön képzést kínáltak fel az ott oktató pedagógusoknak, hogy megtanulhassák az eszközökkel való tanítás módszertanát. Mindezen túl a felajánlás része, hogy a későbbiekben lehetőséget biztosítsanak arra is, hogy a tanítók és tanárok a Lévay műhelyében oktathassák a saját diákjaikat. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!