Ugrás a tartalomra

Roma holokauszt emlékművet állítottak Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. augusztus 02. hétfő 10:14
A Kálvária domb aljában vasárnap felavatott emlékmű nemcsak a miskolci és a megyei üldözötteknek és áldozatoknak kíván emléket állítani, hanem a nácik által üldözött és áldozattá vált minden romának.

Az emlékművet az auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábor felszámolásának 77. évfordulója alkalmából állíttatta az Episztémé Egyesület. A megemlékezés a Mindszenti templomban kezdődött, ahol szentmisével emlékeztek meg a roma holokauszt áldozatairól, majd a résztvevők átvonultak a Herman Ottó Múzeum és a Kálvária domb találkozásánál felállított, még lepellel takart emlékműhöz.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel a koncentrációs táborban több mint 3 ezer romát gyilkoltak meg, majd felszámolták a lágert. A magyar közvélemény előtt - mutatott rá beszédében Gulyás Klára egyesületi elnök - viszont majdhogynem teljesen ismeretlen fogalom a roma holokauszt. Amikor szembesültek ezzel a ténnyel, akkor erősödött meg bennük az elhatározás, hogy egyesületet alapítanak, és megpróbálnak változtatni ezen a helyzeten. Ügyükben támogatta őket Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa is.

Gulyás Klára, az Episztémé Egyesület elnöke: nem engedhetjük, hogy újra megtörténhessenek azok a borzalmak

- Közös a szándék, hogy a holokauszt emlékének ébrentartásával őrizzük azt az elhatározást, hogy nem engedjük, hogy többé előfordulhasson ilyen - hangsúlyozta Gulyás Klára.

Kiemelte azt is, hogy az emlékmű nemcsak a miskolci és a megyei üldözötteknek és áldozatoknak kíván emléket állítani, hanem a nácik által üldözött és áldozattá vált minden romának. Cél volt még, hogy a Miskolcon és a megyében élők méltó módon emlékezhessenek a roma holokauszt üldözötteire és áldozataira.

- Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy az emlékmű ne kizárólag az egyesület nevéhez kapcsolódjon, ezért annak felállításában a miskolci és megyei roma nemzetiségi önkormányzatok is szerepet vállaltak. Az anyagi fedezetet is együtt teremtettük meg - tette hozzá.

Kotics József intézetigazgató szerint a holokausztra nem lehet nem emlékezni

Kotics József egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetének igazgatója az emlékezés fontosságáról beszélt.

- A holokausztra nem lehet nem emlékezni. Máig legnagyobb szégyene az emberiségnek. Közösen emlékezni muszáj, az emlékművel létrehozunk egy „teret”, ahol méltóképpen lehet emlékezni, de el kell kerülni, hogy tárgyiasítjuk az emlékezést - figyelmeztetett.

Juhász Ákos képgalériája

Az emlékmű Kosztics László fafaragó szobrászművész munkája. Teljes művészi szabadságot kapott. A kifelé néző emberalakzat - háta mögött a szögesdróttal és a vasráccsal - üzenete az, hogy a mai kor emberének emlékezni és emlékeztetni kell a szörnyű tragédiára - magyarázta.

- Ezzel az alkotással is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem feledkezhetünk meg eleinkről, az áldozatokról. Az alkotás egyszerre emlékeztet a koncentrációs táborok borzalmaira, az üldöztetésre, a fogvatartásra, az elmúlásra - mutatott rá a fafaragó.

Főhajtás a roma holokauszt miskolci emlékműve előtt

Az emlékmű leleplezése után a résztvevők - a miskolci önkormányzat képviseletében Varga Andrea alpolgármester és Szunyogh László főépítész, a Herman Ottó Múzeum vezetői, valamint a miskolci és a megyéből érkezett civil szervezetek tagjai, vezetői, a roma nemzetiségi önkormányzatok elnökei - a megemlékezés mécseseit helyezték el a talapzaton.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!