Ugrás a tartalomra

Roma konferencia a városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 15. szombat 18:05
Öt témában gondolkoztak közösen előadók és hallgatók. Ezek mindegyike olyan valós problémákra kereste a megoldásokat, amik érintik a cigányságot.
Teatrom konferencia a Városházán | fotó: Végh Csaba

Varga Andrea Klára alpolgármester azt mondta, Miskolcon mikor szóba kerül a cigányság kérdése, mindig a sztereotípiákra gondolunk elsősorban.

– Ezek arról szólnak, hogy milyen nehéz az együttélés a cigánysággal. Ehhez képest ez a konferencia pozitív üzenetet hordoz, hiszen szembe kell néznünk a valós problémákkal: kihasználatlanul hagyunk lehetőségeket és figyelmen kívül értékeket. A cigány kultúrát és művészetet bemutató kezdeményezésekről nem tudunk. Miskolc város vezetése elkötelezett abban, hogy szembenéz a meglévő problémákkal, majd elindítja azokat a folyamatokat, amik a változás irányába mehetnek.

Szeretnénk megkeresni azokat az értékeket és erőforrásokat, amikre támaszkodhatunk. Oktatás, szegénység, együttélés és közrend – ezeket a területeket érintik a meglévő problémák, amikre a megoldás, hogy közös gondolkodás után lépjünk – mondta az alpolgármester, aki beszélt a Lyukóban megjelent droghasználatról és az ebből eredő halálesetről, vagy az Újgyőri főtéren bódult állapodban lévő fiatalokról. – Miskolcon létrehoztunk egy kábítószerügyi egyeztető fórumot. Továbbá éppen ezek miatt a problémák miatt gondoltuk, hogy egy ilyen típusú rendezvénynek is helyet kell adni a városban.

Simon Balázs, az Utcaszínházi Alkotóközösség vezetője elmondta, a roma kultúra szinte valamennyi területét érintette a konferencia. – Az oktatás, a roma művészetek, a roma kulturális intézmények, a romológia és az önszerveződés kultúrája volt téma az öt szekcióban. A rendezvény lényege, hogy a döntéshozókhoz eljussanak ötletek, javaslatok, hogy egy-egy problémát hogyan lehetne orvosolni.

Az öt szekció elnökének meghívták a Belügyminisztérium kormányfőtanácsosát, Bangó Lajost, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét, Lőrinczy Györgyöt, a Polgári Alapítvány igazgatóját, Gáspár Mátét, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének docensét, Havasi Virágot és a Dr. Ámbédkar Iskola alapítóját, Orsós Jánost.

A konferencia utánra egy különleges színházi bemutatót terveztek a szervezők. A Független Színház bemutatóját. Szegedi Tamás András, a Kaméleonlány rendezője úgy nyilatkozott, a darab fiatalok valós történeteiből készült. – A főszereplő egy olyan lány, akinek óriási a beleérzőképessége, szeret tanulni, főleg nyelveket, de mivel többféle minta is van előtte a nővéreitől, azon hezitál, milyen életút mellett döntsön – mondta, hozzátéve, az előadás után a színésznő és a rendező mindig beszélget a közönséggel az értékekről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!