Ugrás a tartalomra

Roncsautók úton-útfélen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. január 14. vasárnap 11:43
​​​​​​​A napokban újra téma lett Miskolcon az elhagyott, gazdátlan gépjárművek sorsa. Az egykori tulajdonosok a legkreatívabb – és nem mellékesen környezetkárosító – módokon igyekeznek megszabadulni a kiszolgált járművektől. 
Fotók: Osztie Tibor

Városunk egyes részein nem ritka látvány egy-egy soha nem mozduló gépjármű a parkolóban, valahol az út szélén, vagy sajnos egyre gyakrabban a félreeső, erdős területeken is, sőt akár a patakparton. Rendszámmal vagy rendszám nélkül átadva az enyészetnek. Van, amelyet az arra járók kukának használnak, a betört ablakon át megszabadulva a hulladéktól, másikban hajléktalan él időnként, megint másokat politikusok használnak fel kampánycélokra, nagy egyre rosszabb állapotba kerülő roncsautókkal, amelyek nem csupán az értékes parkolóhelyeket foglalják el, de környezetszennyezőek és veszélyesek is? Erről érdeklődtünk a közterületeink rendjéért felelős Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) igazgatójától.

Szabó Ferenctől megtudtuk, hogy a MIÖR munkatársai folyamatosan monitorozzák a város közterületeit, és regisztrálják a gyanúsan sokáig egy helyben álló járműveket. Ebben a különböző társszervezetek, például a rendőrség is segítségükre van, ahogy a civil bejelentők, sőt, időnként akár önkormányzati képviselők is, akik jelzik az elhagyott, valahol parkolóban rozsdásodó vagy a természetbe illegális hulladékként kidobott autókat. 

„Minden esetben arra törekszünk, hogy első körben felkutassuk az üzemképtelen gépjármű tulajdonosát. A tulajdonos kötelessége ugyanis az ilyen gépkocsik megfelelő elhelyezése, eltávolítása a közterületről” – tájékoztatott Szabó Ferenc. Kiemelte, a lakosságot érzékenyen érinti a téma, hiszen sok a jármű a városban, és viszonylag kevés a parkolóhely. Az elhagyott autók ebben a szűk keresztmetszetben foglalják el az értékes helyet. 

Az igazgató hangsúlyozta, a MIÖR hatáskörébe csak az önkormányzati közterületek tartoznak, a magán- vagy állami területen álló üzemképtelen járműveket nem náluk kell bejelenteni. Az intézkedési protokoll minden esetben az, hogy először a MIÖR munkatársai kihelyeznek a járműre egy felszólítást a tulajdonosnak, hogy szállíttassa el az üzemképtelenné vált autóját, amennyiben erre a megadott határidőig nem reagál, tesznek egy újabb próbát egy azonnali felszólítással. Ha ez is eredménytelen, akkor a MIÖR jogosult a rendszám nélküli üzemképtelen járművet elszállíttatni. 

„A gépkocsit előírás szerint hat hónapig kell a telephelyünkön őrizni, esélyt adva a tulajdonosnak, hogy jelentkezhessen érte, mielőtt árverésre bocsátanánk. Ennek időpontját harminc nappal korábban meg kell hirdetnünk, ezért minimum hét hónapig tárolnunk kell a járművet. Ez az önkormányzatnak jelentős költség, amit valamennyire kompenzálhat az eladásból befolyó bevétel” – ismertette az igazgató. Hozzátette, amennyiben az árverés eredménytelen, van egy második forduló. Jellemzően ezeken elkel az autó. Ha mégsem, akkor irány egy autóbontó, amelynek szerződése van az új hulladékkezelő céggel a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, amely tavaly július óta egyedüli koncessziós kezelője a hulladékoknak, beleértve a veszélyes hulladéknak számító roncsautókat is. 

Mindehhez természetesen rendelkezni kell az összes szükséges dokumentációval és engedéllyel, még azt is ellenőrizni kell, hogy a tulajdonosnak van-e tartozása a NAV felé, hiszen akkor a járműre az adóhatóság is igényt tarthat. 

Szabó Ferenc rámutatott, minden esetben, amikor jelzést kapnak elhagyott, közterületen lévő járműről, intézkednek, akár hivatalos szerv, akár a lakosság vagy önkormányzati képviselő a bejelentő. Legutóbb decemberben szabadítottak fel egy értékes parkolóhelyet – hosszú időt igénybe vevő, bonyolult jogi eljárást követően – a Báthory István utcában. 

Aki elhagyott, üzemképtelen gépjárművet lát közterületen, forduljon a továbbiakban is a MIÖR-höz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!