Ugrás a tartalomra

Roncsautót lát? Ne nyúljon hozzá – riassza a MIÖR-t!

B.I.
Utoljára módosítva
2023. október 02. hétfő 16:35
Amennyiben Miskolcon látunk a lakókörnyezetünkben egy régóta nem mozduló, egyre lepusztultabb, láthatóan elhagyott járművet, érdemes a kijelölt hatóságnak, a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek jelezni.
Fotók: MiNap-archív

Mit tehetünk a városképet csúfító, elhagyott és egyre rosszabb állapotba kerülő, látszólag gazdátlan roncsautókkal, amelyek nem csupán az értékes parkolóhelyeket foglalják el, de szennyezők és veszélyesek is? Tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán lehet hagyni. Sokan úgy gondolják, hogy olcsóbb így megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsitól, mint elvinni egy bontóba, mert előbb-utóbb vagy a rendőrség vagy a közterület-felügyelet úgyis elszállítja majd.

Az üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli gépjármű elhelyezésére közterület-használati engedélyt kell beszerezni, amelyet a tulajdonos vagy az üzembentartó egy alkalommal 30 napra kérhet. A KRESZ kimondja, hogy a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton szabálytalanul tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője - a tulajdonos költségére - eltávolíthatja. A gondot ez a szó jelenti, hogy „eltávolíthatja”. Vagyis az állami hatóság nem köteles rá. De bejelentésre általában eljárnak az ügyben.

A MIÖR feladatkörében eljárva ellenőrzi a közterületen tárolt üzemképtelen, hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjárműveket, és azokat a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglaltak alapján a tulajdonos/üzembentartó költségére elszállíthatja. Jelentsük tehát be az ilyen elhagyott járműveket, és nem lesz Miskolc a roncsautók városa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!