Ugrás a tartalomra

Rövidesen finomhangolják az október közepén indult menetrendet

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 05. vasárnap 18:01
A változásokat az utasészrevételek figyelembevételével, valamint a közlekedési szakemberek tapasztalatai alapján állították össze. 
Fotók: Mocsári László

Az új menetrend október 14-ei bevezetése óta a hivatal illetékesei folyamatosan monitorozzák a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. járatainak utasforgalmát. A tapasztalatok, valamint a beérkezett jelzések alapján rövidesen finomhangolások várhatóak egyes viszonylatok, járatok esetében – árulta el lapunk megkeresésére a polgármesteri hivatal közlekedésszervező osztályának vezetője. Kiss Péter elmondása szerint munkatársai úgy tapasztalják, hogy az új hálózat és menetrend alapvetően jól működik, viszont a járatkimaradások továbbra is súlyos problémát okoznak, nehezítik a gördülékeny közlekedést.

– Korábban is volt példa járatkimaradásokra, de ezek száma azután ugrott meg, hogy az FTC szurkolói szétvertek több csuklós buszt. Az MVK tájékoztatása szerint ők mindent megtesznek a javítások és karbantartásokat felgyorsítása érdekében. Megoldás lesz az is, hogy a cég az új menetrendhez kapcsolódóan további három bérelt csuklós busszal növelte flottáját, ezek reményeink szerint a következő hetekben már forgalomba is állnak. A flottabővítés ezzel azonban még nem ért véget, további csuklós buszok érkezésével is számolunk a következő hónapokban – hangsúlyozta.

Napokon belül 

Az osztályvezető kijelentette, a felmérések, az utasszámlálások, valamint a szolgáltatóhoz és az osztályhoz közvetlenül érkezett utasészrevételek alapján gőzerővel folyik a finomhangolási csomag megtervezése, melyet november elején, vagyis ezekben a napokban véglegesítenek. Mint mondta, bíznak abban, hogy ezt követően a változásokat a lehető leghamarabb átvezetik a menetrendbe.

– A gyors finomhangolási csomag elsősorban a munkába és iskolába történő eljutások javítását célozza, de jövő év elején, az MVK sofőrképzési program lezárásával összehangoltan további fejlesztések is várhatók. Addig az egyik legfontosabb feladatunk, hogy közreműködjünk a sofőrlétszám és az autóbusz-állomány terén kialakult kritikus helyzet kezelésében. – tette hozzá. 

Kérésünkre Kiss Péter jó pár olyan változást elárult, melyek már biztosan megjelennek a korrigált menetrendben, ezeket vesszük most sorra. „Az biztos, hogy munkanapokon többlet 54-es járat fog indulni reggel hat órakor a Felső-Majláthról, újra lesz járat az Avas kilátótól a belváros, a Búza tér és a Tiszai pályaudvar felé. Késő este többlet 36-os járat fog indulni 23:25-kor a Repülőtér/Bosch végállomásról az Avasra, Miskolctapolcáról pedig korábban fog indulni az első reggeli járat munkanapokon” – kezdte. 

Az utasok kérték 

Mind az utasszámlálások, mind Bazin Levente önkormányzati képviselő kérése hozzájárult ahhoz, hogy a 6-os autóbusz menetrendjén is korrigáljanak. Ennek köszönhetően sűrűbbé válik a közlekedés munkanapokon reggel hat és hét, valamint délután egy és kettő óra között. Továbbá hétvégén a reggeli járatokat a műszakváltásokhoz csatlakozó 53-as és 54-es járatokhoz igazítják.

– Emellett munkanapokon 03:55 és 20:00 között, míg munkaszüneti napokon 03:55 és 17:00 között tervezetten kizárólag csuklós autóbuszok fognak közlekedni a 6-os viszonylaton. – tette hozzá az osztályvezető. 

További változás, hogy a Joyson és az Auchan Dél Áruház környékének megfelelőbb kiszolgálása érdekében módosul több 43-as és 44-es indulási időpont, a Mechatronikai Ipari Parkból új 240-es járat indul 14:50-kor. Korán reggel egyes 39-es járatok a Diósgyőri Ipari Park és Diósgyőri Kórház érintésével fognak közlekedni, míg délután négy óra után a mainál eggyel több járat fogja az Egyetemvárost érinteni.

– Az iskolai igényekhez igazodóan a reggeli időszakban módosul egyes 3A-s és 24-es járatok indulási időpontja, valamint a Középszer utcából újra indul járat a 18 órai műszakváltáshoz igazítottan. Mindemellett bővül a garantált csatlakozások listája, hogy bizonyos átszállási kapcsolatok biztosan mindig megvalósulhassanak. – jelentette ki Kiss Péter.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!