Ugrás a tartalomra

Rövidesen visszatérnek a virágfák a sétálóutcára

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. május 03. hétfő 17:11
A színesebbnél-színesebb virágokkal teleültetett szerkezetek várhatóan május végén kerülnek ki a Városház tér és az Ady-híd közötti szakaszra.

Már ültetik a virágokat a virágfák kaspóiba. | Fotó: Parai Roland

Hosszú kihagyás után rövidesen ismét virágfák díszítik majd a belvárost, egészen pontosan a Széchenyi utcát. A sétálóutcára szánt felújított szerkezeteket a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai a közelmúltban szállították át az Északi Agrárszakképzési Centrum égisze alatt működő Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tankertjébe. Azért ide, mert a kaspókba szánt virágokat ezen a helyen nevelték, és az itt tanulók, dolgozók fogják beültetni őket.

Az intézményvezető elmondása szerint nem először van ez így, a debreczenisek korábban is részt vettek már a város virágosításában. „Egy meghívásos lehetőség kapcsán most újra lehetőségünk van ebben a munkában közreműködni. Kertimunkás és dísznövénykertész tanulóink, valamint kollégáim áldozatkész munkájának köszönhetően rövidesen régi pompájukban tündökölhetnek ezek a szerkezetek” – mondta Riedlinger Zsolt.

Riedlinger Zsolt. Fotó: Parai Roland

A Széchenyi utcai virágfákra bizonyára még sokan emlékeznek: ezek először 2005 májusában, a 6. gyalogló Európa-kupa apropóján debütáltak, ezt követően viszont még hosszú évekig voltak a sétálóutca díszei. A 2010-es évek első éveitől fokozatosan tűntek el a belvárosból, több városrészben – például az Avas több pontján, a Népkert környezetében vagy Görömbölyön) viszont még ma is fellelhetőek hasonló szerkezetek. 

Miskolc főkertésze a minap.hu érdeklődésére elmondta, idén összesen huszonkettő virágfa kerül vissza a Városház tér és az Ady-híd közötti szakaszra annak köszönhetően, hogy a döntéshozók idén újból forrást biztosítottak a belváros virágosítására.

– Az elmúlt másfél évtizedben a főutca képe is jelentősen megváltozott, jóval több vendéglátóegység működik, melyek ráadásul a járványhelyzet mérséklődésével szerencsére újból megnyithattak. A helyek többségre viszont terasszal is rendelkeznek, a virágfák helyének kijelölésénél tehát nekünk arra is figyelnünk kellett, hogy őket, valamint természetesen a gyalogos és a villamosközlekedést se akadályozzuk – mondta el Czifrusz Natália.

Czifrusz Natália.

A főkertész szerint a virágfák újratelepítését komoly előkészületek előzték meg: azt, hogy milyen virágfajok díszítik majd a várost, már tavaly elkezdték összeválogatni. „A felső emeletekre elsősorban csüngő habitusú növények, futómuskátli, csüngő petúnia, valamit szúnyogűző növények kerülnek, míg az alsó szintre egynyári virágokat – például büdöskét, petúniát és futó hajnalkát ültetnek” – tette hozzá.

Az előnevelt növények a héten kerülnek a helyükre, a virágfákat pedig várhatóan a hónap végén helyezik ki a Széchenyi utcára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!