Ugrás a tartalomra

A Science rég füstbe ment, a fűtőmű nem

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 30. csütörtök 14:47
Az Avas szálló után a város újabb emblematikus épületének sorsát rendezi a városvezetés.

Közép-Európa egyik legkülönlegesebb tudományos, művészeti központját tervezték megvalósítani az egyetemvárosi fűtőmű egykori épületében még 2010-ben. Átadását a következő évre hirdették meg, de a 2010-es őszi önkormányzati választások némiképp átrajzolták a terveket. Új lett a városvezetés, és ezt követően újabb és újabb átadási időpontokat jelentettek be. Majd 2015-ben Kriza Ákos polgármester végleg kimondta: Miskolc eláll a Fűtőmű-Science projekttől. Igen ám, de ez azzal is járt, hogy a projektre elnyert támogatást, több mint egymilliárd forintot Miskolc városának vissza kellett fizetnie. Végül részletekben, de visszafizette az önkormányzat. Az épület pedig azóta nem talált magára, az elmúlt hat évben hiába ötleteltek a hasznosításáról, torzóként állt az Egyetemváros szélén. Ma remélhetőleg pont került a történet végére, vagy legalábbis egy új történet indult el...

A Miskolci Önkormányzat közleményben tudatta: Miskolc városa eladta az egyetemvárosi egykori fűtőmű épületét. A vevő pedig a Magyar Állam, amely a jelenlegi információk szerint a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány számára adja át az ingatlant vagyonjuttatástként. Várhatóan a campus egy új kutatóközpontja kap helyet a területén. A vételiár nettó 780 millió forint volt. 

Az önkormányzattól megtudtuk: az adásvételt hosszas tárgyalások előzték meg, hiszen a városvezetés célja az volt, hogy az épület sorsa minél előbb megoldódjon, ne rontsa tovább az egyetemvárosi látképet, ne romoljon tovább az ingatlan állapota, és mihamarabb új funkciót találjanak az egykori fűtőműnek. 

A legjobb megoldás természetesen az lett volna, ha a terveknek megfelelően megvalósul a Science Múzeum, amely nem csak tudományos, de turisztikai szempontból is sokat jelentett volna a városnak, sőt, amelyre most épülhetne akár az új kutatóközpont is. De miután nem így történt, a második legjobb megoldás mindenképp az volt, hogy az épület visszakerüljön az egyetemhez, hogy az egyetemisták oktatását, a campus kutatóinak munkáját segítse az oda tervezett kutatási központ. A városnak ugyanis nem volt pénze arra, hogy hasznosítsa; a korábbi városvezetés alatt visszafizetett több mint egymilliárd forinton túl az állagmegóvás is az önkormányzat büdzséjét terhelte évek óta. 

Az önkormányzattól azt is megtudtuk, hogy Veres Pál Miskolc polgármestere éppen a fentiek miatt tartotta fontosnak, hogy az egykori fűtőmű sorsa mielőbb megoldódjon, a városháza szakemberei ezért is dolgoztak hónapok óta azon, hogy még az idén nyélbe lehessen ütni az adásvételt. Az sem mellékes persze, hogy nettó 780 millió forintért sikerült eladni az ingatlant, és ez az összeg jól jön a városi büdzsé jövő évi tervezésénél, hiszen - ahogy a városházi közlemény is fogalmaz - a kormányzati intézkedések és a drasztikus energiaár- emelések következménye miatt még ezzel együtt is várhatóan több mint 5 milliárd forintos hiánnyal kell számolnia Miskolc MJV Önkormányzatának 2022-ben.

(Címlapkép: Illusztráció)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!