Ugrás a tartalomra

Segítik a munkaerőpiacra való kilépést

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 16. szerda 16:53
Különleges foglalkoztatási programot indított útjára a Szimbiózis Alapítvány, melyben 20 hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő fiatalt mentorálnak.
Mentorprogrammal segít a Szimbiózis Alapítvány. | Beregi László képgalériája

Abban segítenek nekik, hogy minél egyszerűbb legyen az átlépés az iskolából a munka világába. Az elmúlt hónapokban megtartották az interaktív foglalkozásokat, most pedig elkezdődtek a gyakorlati programok: egy ötnapos szakmaválasztó tréning keretében több foglalkozást is kipróbálhatnak a diákok.

Megismerkedhetnek például a fazekas mesterséggel – ez az egyik olyan foglalkozás, amin részt vehetnek a héten a hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő fiatalok a Baráthegyi Majorságban. De megismerkedhetnek például az asztalosmesterség szépségeivel is.

A Szimbiózis Alapítvány ötnapos szakmaválasztó tréningjén 20 középiskolás vesz részt, akikkel az elmúlt hónapokban tanárok és munkaerőpiaci szakemberek foglalkoztak. Így hasznos szakmai ismereteket is szerezhettek: megtanultak önéletrajzot írni, elsajátították, mit kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek, milyen kérdésekre számíthatnak az állásinterjún.

Soltész Gabriella szakmai vezető: segíteni kell a munkaerőpiacra történő kilépést

Soltész Gabriella szakmai vezető azt is elmondta a Miskolc Televízió Híradójának, hogy ezt megelőzően nyílt munkaerőpiaci munkaadókhoz vitték el őket. – A szakmájukhoz kapcsolódóan úgynevezett munkapróbákon vettek részt. Ezeken referencialeveleket szerezhettek. Fontos, hogy a fogyatékossággal élő tanulók munkaerőpiacra történő belépését az iskolapadból segíteni kell.

A kidolgozott pályaorientációs foglalkozásokat a szakemberek egy módszertani javaslatban foglalják majd össze – ehhez pedig megyei stratégiai szereplőket is bevonnak. A cél az, hogy a végleges módszertan a későbbiekben beépüljön az iskolai oktatásba. Az eredményeket egy országos záró-konferencián mutatja majd be a Szimbiózis Alapítvány, ahol átadják az „Év Esélyteremtő Munkahelye” díjakat is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!