Ugrás a tartalomra

Sikeres szarvasbőgési szezont zártak

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 12. csütörtök 12:54
A szarvasbőgés a térségben a megszokott időben, szeptember 10-12. között jól indult, sok helyen intenzív volt, a kedvezőtlenül száraz időjárás ellenére. Azt követően viszont inkább a rapszodikusság jellemezte, így összességében gyengének mondható az idei bőgés. Mindezek tükrében a társaság az elejtett bikák számában és minőségében is eredményesnek ítéli a szezont.

Az elejtett szarvasbikák száma jócskán meghaladta a szokásosnak mondható százas nagyságrendet: összesen 119 bikát ejtettek el az erdőgazdaság nyolc vadászterületén. Az átlag súly 5,09 kg lett. Ez ugyan elmarad a tavalyitól, de a kisebb trófea súlyú (5 kg alatti) bikák megnövekedett számát figyelembe véve átlagon felülinek minősül. Azt, hogy az idei egy jó agancsfelrakási év, mi sem bizonyítja jobban, hogy az átlagosnál több, 8-9 kg-ot meghaladó aganccsal rendelkező bika is puskavégre került.

A szezon legnagyobb bikája – szinte már hagyományosan – az Északerdő Zrt. Szin-Szelcepusztai vadászterületéről került ki. Az aranyérmes trófea bírálati súlya 10,87 kg, minősítése 210,16 IP pont. Ezen a vadászterületen több kiváló bika is terítékre került a visszajáró, hazai törzsvendégkörnek köszönhetően. Kiemelkedett még a Bükki vadászterületen gazdálkodó Délbükki Erdészeti Igazgatóság, ahol idén 9 kg feletti bikának örülhetett vadász és vadgazda egyaránt. Örvendetes továbbá, hogy a megyei trófeabíráló bizottság mindössze két trófeát minősített úgynevezett hibás elejtésnek. Az elengedhetetlen vadászszerencsén túl mindez nem sikerült volna a társaság szakszemélyzetének sokszor áldozatos munkája, illetve a vendégvadászok nélkül. Ezúton is köszönet illeti őket ezért – értékelt Szentléleki Tibor, az Északerdő Zrt. vadászati osztályvezetője.

További hírek

Olvasnivaló