Ugrás a tartalomra

Simon Gábor: „tiltakozunk az ITC bontása ellen!”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. augusztus 13. péntek 14:27
Simon Gábor ellenzi az ITC héten bejelentett bontási terveit. Úgy véli, hogy a megye egyik legértékesebb épületét fel kellene újítani és fiatalok számára lakásokat kialakítani benne. Pénteki sajtótájékoztatóján az országgyűlési előválasztási képviselőjelölt arról is beszélt, hogy online petíciót indít az ügyben.
Simon Gábor, a Velünk a Város-frakció vezetője tart sajtótájékoztatót
Fotó: Mocsári László

Az országgyűlési előválasztási képviselőjelölt egy 2016-os újságcikk felidézésével nyitotta sajtótájékoztatóját. Az írás azt részletezi, hogy 2007-ben a fideszes vezetésű B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat, az ITC akkori tulajdonosa el akarta adni az épületet. A megye egyik legértékesebbének titulált, akkori becslések szerint 1,2 – 1,6 milliárd forintot érő ingatlant áron alul kívánták értékesíteni, a párt számos politikusa ellen büntetőeljárás is indult.

Simon Gábor felveti, hogy az eltelt 14 év alatt az ingatlanárak elszabadultak, és becslése szerint 2007 óta az épület értéke minimum megduplázódott. Arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben valóban megérett az ITC a bontásra, azért a 2017-ig tulajdonos, fideszes vezetésű megyei önkormányzat a hibás: „személy szerint a büntetőjogi és anyagi felelősség melyik fideszes politikust terheli?” – teszi fel a költői kérdést.

Az országgyűlési előválasztási képviselőjelölt emlékeztet: az indok a bontás mellett, hogy drágább lenne a felújítás, mint maga a bontás. „Ez egy oltári nagy baromság, vagy hazugság!” Szerinte az legyen az összehasonlítási alap, hogy mekkora összeget emészt fel egy ilyen kaliberű épület előállítási költsége.

„Pár évvel ezelőtt még nem bontani, hanem felújítani akarta az épületet ugyanez a fideszes vezetés” – emlékeztetett. Simon Gábor nem tudja, mi változott azóta, de a döntés szerinte helytelen, mert a miskolciak értékét pazarolja el. „Ez ellen tiltakozunk!” – foglalt állást. Ennek érdekében pénteken elektronikus petíciót indít el, amihez „várja a lakosok széles tömegének csatlakozását”.

Zárásként a döntést bejelentő Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetőjének Lenin szellemét idéző szavaira reflektált a képviselő: „Miskolcon nincs szükség hollywoodi szelleműzőkre!”. Simon Gábor „baromságnak” nevezete az elhangzott ideológiai töltetet, hiszen valóban a város múltjának része, hogy az épület egy ideig szocialista pártházként funkcionált, ami azonban lassan harminc éve kereskedelmi központ.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!