Ugrás a tartalomra

Sok kis Avasi kilátó mutatja be a nagy testvér első hat évtizedét a Városházán

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. március 03. péntek 17:39
A rendhagyó tárlat gerincét hatvanas-hetvenes évekbeli „nem hivatalos, amatőr" dísztárgyak adják, valamint az épülettel kapcsolatos egyéb relikviák.

Kilátó ReStart – Kiállítás nyílt a Városházán - Horváth Csongor képgalériája

Az idén hatvanéves Avasi kilátóról nyílt kiállítás pénteken a Városháza aulájában. A tárlat tiszteleg a tévétornyot megálmodó Hofer Miklós és tervezőtársa előtt is – mondta el a megnyitón Balogh Attila, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagja, a kiállítás egyik szervezője.

- Egyesületünk korábban már két tárlatot is szervezett a Városházára: az egyik Miskolc acélváros identitásával volt kapcsolatos, a másik pedig a kamával, Miskolc sportjáról szólt, ami remélhetőleg egyszer világhírűvé teszi majd városunkat. Most pedig az Avasi kilátó a téma, ami hitünk szerint már mostanra világhírűvé tette Miskolcot - mondta.ű

Szopkó Tibor alpolgármester. Fotó: Horváth Csongor

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere köszönetet mondott az egyesületnek, hogy összeállították a kiállítást. „ Az Avas egy olyan területe a városnak, ami rengeteg embert megmozgat, minden miskolci kötődik hozzá. Az Avasi kilátó pedig Miskolc szimbóluma, mi miskolciak büszkék vagyunk rá, szeretjük, ezért úgy gondolom, hogy ez az építmény ennek is a szimbóluma. Ha pedig a kilátó, a napokban kezdődő felújítására gondolok, akkor fogalmazhatok úgy is: az Avasi kilátó Miskolc fejlesztésének a szimbóluma” – mondta el a városvezető.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze szakmai szemmel méltatta a hatvanéves épületet. - Az Avasi kilátó azért különleges épület, mert ha most nem létezne, és valaki most tervezné meg, és most épülne meg, akkor is ugyanakkora durranás lenne, mint a hatvanas években volt. Én, mint építész, mint miskolci, mint miskolci főépítész, rettenetesen büszke vagyok erre az épületre. És ezzel nagyon sokan vannak így. A kilátó a rendszerváltozás előtt egyértelműen Miskolc jelképe volt, de a kilencvenes években történt egy megbicsaklás, hirtelen nem tudtuk, mit is kezdjünk a kilátóval. Kikerült az összes emblémából, logóból, mostanra, a városvezetés, a polgármesteri hivatal és természetesen az Észak-Keleti Átjáró Egyesület munkájának köszönhetően visszakerült arra a polcra, ahová mindig is való volt, ismét nem kérdőjelezi meg Miskolcon azt, hogy az Avasi kilátó a város jelképe - mondta.

Darázs Richárd, Észak-Keleti Átjáró Egyesület vezetője végül arról szólt: a tárlat anyagát korábban az ők állították össze „Utánam, srácok, a kilátóba!” című kulturális projektjében. „ - A bemutatott tárgyakat több gyűjtő anyagából válogatták össze, a kiállítás gerincét hatvanas-hetvenes évekbeli „nem hivatalos, amatőr" dísztárgyak adják, valamint az épülettel kapcsolatos egyéb relikviák – tette hozzá. A tárlat egy héten át tekinthető meg a Városháza aulájában.

Hétfőig még látogatható
Hétfőig még fel lehet menni az Avasi Kilátóba egy utolsó, az épületet még a jelenlegi formájában megörökítő szelfihez, vagy egy-egy fénykép, videó elkészítéséhez, utána viszont már le lesz zárva a tévétorony a sok éve húzódó felújítási munkálatok megindulása miatt.
A kilátóhoz kapcsolódó hír még: péntek este 18:45-kor a Kocsonyafesztivál Szent István téri színpadánál nagy meglepetésre számíthatnak azok a miskolciak, akik már a Margaret Island koncertje előtt ott lesznek a téren.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!