Ugrás a tartalomra

Sok minden bizonytalan, de a jó szándék nem

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 22. kedd 15:08
Ez igazolódott be újra a hétvégén, az ország százhatvan településén, háromszázharmincnégy áruházban lezajlott adománygyűjtési akcióban, ahol hatezerötszáz önkéntes közreműködésével, 241 ezer kiló tartós élelmiszert adtak össze a vásárlók a rászorulóknak.
Fotó: Vasvári Tamás/Élelmiszerbank

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójára került sor a hétvégén, mintegy százhatvan településen, ahol önkéntesek gyűjtötték össze a kijelölt áruházakban az adományokat. Péntektől vasárnapig folyamatosan érkeztek a felajánlások, a háromnapos akció minden egyes percében harminc élelmiszercsomagra való adomány gyűlt össze. Az adakozó kedvű vásárlóknak köszönhetően az Élelmiszerbank 48 ezer rászoruló embert, családot fog támogatásban részesíteni az ünnepi időszakban.

Megtudtuk: Több ezer önkéntes készült az ország legnagyobb tartósélelmiszer-gyűjtő akciójának pénteki kezdetére. Alig várták, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó háromszázharmincnégy áruház egyikében felvehessék az Élelmiszerbank zöld önkéntes-mellényeit, ki plakátolják a kassza melletti adománygyűjtő pontokat, kezükbe vegyék a szórólapokat és elinduljon a gyűjtés. Tudták, nagy a tét, talán még soha nem volt ekkora szükség az emberek segítségére, mint az idei évben. Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben napról napra emelkedik a rászorulók száma, az őket támogató szervezetek hónapok óta erőn felül igyekeznek helytállni. Pedig ők maguk is egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a segítő munkájukat ellehetetlenítő rezsi és üzemanyagárak emelkedése miatt. Ezért sok múlott a hétvégi tartósélelmiszer-gyűjtő akción.

„Tizenhetedszer szerveztünk karácsonyi adománygyűjtő akciót, az évek során kiugró eredmények és nehezebb időszakok követték egymást, de egy dolog mindig változatlan, az emberek segítőkészsége. Az összefogás erejét jól mutatja, hogy idén két másodpercenként sikerült megtölteni egy segítő csomagot, amit rászorulóknak juttathatunk el. Köszönjük minden partnerünknek és önkéntesünknek ezt a kivételes eredményt” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A három nap mérlege: háromszázharmincnégy helyszínről, 241 tonna adomány. 

A gyűjtőpontokon hamar megnyugodhattak az önkéntesek, jó szándékból nem volt hiány. Egymás után érkeztek a vevők, akik nemcsak maguknak vásároltak, hanem gondoltak azokra az ismeretlen embertársaikra is, akik még náluk is nehezebb helyzetben vannak. 
Sokan voltak, akik csupán egyetlen üveg bébiételt tudtak pluszban venni, azt azonban szeretettel adták. Az adományok egyre gyűltek, és fokozatosan megteltek a kartonládák, amelyekbe már szortírozva kerültek a különböző tartós élelmiszerek. A dobozok egymásra tornyozódtak, a tornyok végül raklapokat töltöttek meg. Így ment ez az ország több száz áruházában, így vasárnap estére végül 241 tonnányi tartós élelmiszert adtak össze a vásárlók.

Az összeállított élelmiszercsomagokat a gyűjtésben résztvevő áruházak környékén tevékenykedő helyi karitatív szervezetek közreműködésével osztják ki a közelben élő rászorulók között az ünnepeket megelőző hetekben és az azt követő januári időszakban. Hónap végén, amikor a pénz már igencsak a végét járja, sokak számára ezek a csomagok jelentik az egyetlen megoldást arra, hogy ennivaló kerüljön az asztalra. Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

November végéig még bárki adományozhat.

Az ünnepi jótékonykodásról az sem maradt még le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni az áruházakba. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. A honlapjukon még bárki vásárolhat tartósélelmiszer-csomagokat adományként, amiket az Élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülöző emberekhez, családokhoz.

Bár az adomány mennyisége nem tudta elérni a tavalyi rekordot, a segíteni vágyók száma nem csökkent, legfeljebb a lehetőségeik. Szerencsére a Tesco ebben az évben is kiegészíti a vásárlók felajánlásait. A cég az áruházaiban összegyűjtött élelmiszerek értékének 20 százalékát, 22,5 millió forintot ajánlott fel pénzadomány formájában, amivel az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!