Ugrás a tartalomra

Státusztörvény helyett szabad oktatást - zebraszerda Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 31. szerda 23:31
Csatlakozva az országos akcióhoz, szerda délután fél 5 és fél 6 között zebraszerdát rendeztek a miskolci belvárosban, hogy felhívják a figyelmet a magyar közoktatás helyzetére, és a résztvevők támogatásukat fejezzék ki annak szereplői mellett. Folytatás csütörtökön, belvárosi demonstrációval.
Fotók: Horváth Csongor

A zebraszerda helyszíne a Centrum Áruház előtti terület, illetve a környezetében lévő gyalogátkelőhelyek voltak. A zebrákon a szervezők - a gépjárműforgalom tilos jelzésének ideje alatt - transzparensek segítségével hívták fel a közlekedők figyelmét a közoktatás problémáira, szórólapokon pedig további részletekről is tájékoztattak.

A szervező Miskolc és Környéke Kossuth Kör, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Akciószövetség nevében Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítója érdeklődésünkre elmondta, a zebraszerda ötlete a fővárosból származik, egy pedagógus találta ki, a miskolci szervezők pedig negyedik alkalommal alkalmazták ezt a fajta figyelemfelkeltést.

De az eseményen a csütörtöki oktatási tüntetésre – melyet az ország több pontján, azonos időpontban tartanak meg elsősorban a bevezetendő státusztörvény elleni állásfoglalásként - is invitálták a járókelőket. A tiltakozáshullám ugyanis nem lankad, hiába hívta épp egy héttel ezelőtt egyeztetésre a pártokat Pintér Sándor belügyminiszter. Ezen Pilz Olivér is részt vett, igaz, a civilek és a szakszervezetek nem kaptak szót az egyeztetésen.

- Lehangoló volt - foglalta össze a beszélgetés hangulatát a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. - Újfent egy alternatív valósággal kellett szembesülnünk. A demokratikus pártok a szakértőikkel - civil mozgalmak, szakszervezetek képviselőivel - együtt kinyilvánították, hogy a státusztörvény alkalmatlan a közoktatás reformjára, így aztán tárgyalni sem érdemes róla, hiszen a bosszúról szól. Arról, hogy az egy éve tartó kiállások szereplőit valahogy visszafogja a kormány, és a saját helyzetét könnyítse azzal, hogy a státusztörvénnyel még jobban el lehet rejteni a hiányzó pedagógusokat. Akik maradnak, azoknak még nagyobb munkaterhet kellene vállalniuk.

A demokratikus pártok - részletezte tovább Pilz Olivér - elmondták, hogy "ezt a törvényt nem szabad bevezetni".

- Együttesen kifejeztük az igényünket arra, hogy legyen végre párbeszéd az oktatásról. A Civil Közoktatási Platform a Tanítanék Mozgalommal közösen egy meghívót is küldött a belügyminiszternek, hogy végre kezdjünk el beszélni az oktatásról, mert már így is többéves késésben vagyunk. Az az álláspontunk, hogy az oktatást kell megjavítani, nem pedig ezt a bosszútörvényt pofozgatni - vélekedett.

Csütörtökön tehát - az országos akcióhoz kapcsolódva - újabb tüntetés lesz Miskolcon. A résztvevők a Centrumtól indulnak, a gyülekezőt 4 órára hirdették meg. Fél 5-kor közösen vonulnak majd a Szent István térre, ahol 5 órától beszédeket hallgathatnak meg a demonstrálók. A szülők nevében Vajda Éva színművész osztja meg gondolatait, majd Czipa Zoltán András emődi pedagógus mond beszédet. A diákokat Kuru János és Merucza Tibor Alex képviseli majd a színpadon. Szitás Benedek a Miskolc és Környéke Kossuth Kör elnökeként szólal fel, majd Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének regionális vezetője, valamint Pilz Olivér következik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!