Ugrás a tartalomra

Stille Nacht, Tichá noc, Тихая ночь…

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 19. vasárnap 19:43
...azaz Csendes éj. Advent utolsó vasárnapján kilenc nyelven adták elő a legendás karácsonyi éneket Miskolc belvárosában. 
Képgaléria: Horváth Csongor

Az akció tavaly karácsonykor debütált, amikor az emblematikus dallam kilenc nyelven (szlovák, lengyel, ukrán, orosz, görög, lovári, bolgár, német és magyar nyelven) csendült fel. A kezdeményezésnek azonnal országos sikere lett. Az idei aranyvasárnap ismét a Szent István térre invitálta a miskolciakat a művészek, énekesek és iskolai kórusok alkotta gárda, valamint a Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Nemzeti Színház.

A szervezők szándéka szerint a népszerű karácsonyi ének több nyelven történő előadása azt jelképezi, hogy Miskolc sokszínű kultúrája különböző népek találkozásából építkezik. A Fedor Vilmos ötletgazda kezdeményezése nyomán tavaly megvalósult akció sikeréért a városban működő nemzetiségi önkormányzatok összefogása is kellett. 

A kórus az ünnepi színekbe nem sokkal azelőtt beburkolózó Avasi kilátó "alatt" kántált | Horváth Csongor felvétele

A kiválasztott dal, a Csendes éj (eredeti német címén: Stille Nacht) a karácsonyi kultúrkörhöz kötődő talán legismertebb zenei mű. Az idei városnap alkalmából az összetartás és összetartozás erejének egyedülálló megfogalmazásáért az önkormányzat Nívódíj kitüntetését kapta meg elismerésül a különleges karácsonyi videóüzenet alkotóközössége. Az akkori méltatás is kiemelte: a klipben nyilvánosan először szólalt meg lovári nyelven a világ egyik legismertebb karácsonyi dallama.

További hírek

Olvasnivaló