Ugrás a tartalomra

Sűrű, programokkal teli hét elé néznek a kultúra iránt érdeklődők Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 15:05
A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria közös programjai közt a fiatalok is megtalálhatják a számítaásukat.

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria ezekkel a programokkal készül június 14-19 között:

2021. június 15., kedd 17 óra – Thália-ház                         
PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században
A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (5/16)
Szerelmi levelező 1. – Déryné Széppataki Róza
Előadó: Mikita Gábor színháztörténész 

2021-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a miskolci színészmúzeum, a Thália-ház. A jubileumi év kiemelkedő eseménye a Páholy 25 című művelődéstörténeti rendezvénysorozat. Az előadások a korszak művelődés-, és művészettörténeti világába kalauzolják az érdeklődőket, kiemelve és előtérbe helyezve a miskolci vonatkozásokat. 
A nyár végéig tartó rendezvénysorozat előadásait hetente, keddenként (két alkalommal pénteken is) du. 5 órai kezdettel tartják.

2021. június 16., szerda 16 óra – Thália ház
PILINSZKY KÖZELEBB sorozat 2. 
21. Légyott – BARTÓK PLUSZ PILINSZKY PLUSZ ÉN
című kiállítás megnyitója, az alkalomra megjelenő SPN-kötet bemutatója

Köszöntőt mond: Kesselyák Gergely
Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház első karmestere,
a Bartók Plusz Operafesztivál alapító fesztiváligazgatója,

2021. június 18., péntek 17 óra – Thália-ház                         
PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században
A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (6/16)
Szerelmi levelező 2. – Jókainé Laborfalvy Róza
Előadó: Mikita Gábor színháztörténész 

2021. június 18-19., péntek-szombat – Szentlélek                                                                                                          RÉGÉSZET NAPJA – EURÓPAI RÉGÉSZETI NAPOK 2021 – „Különleges helyek”     
„Túra a fehér barátok udvarában és azon túl”
2021. június 18-19-én a Régészet Napja és Európai Régészeti Napok alkalmából, ismét újító programmal készül a Herman Ottó Múzeum Régészeti Tára. A Magyar Régész Szövetség elnöksége által meghirdetett esemény fő témája idén a „Különleges helyek” címet kapta.
A miskolci múzeum régészei nem csupán egyetlen különleges helyszínre invitálják az érdeklődőket, hanem az annak közelében található meghatározó helyszíneket is megismerhetik. A program kiindulópontja a szentléleki Pálos kolostorrom, ahol majd’ egy évtizede zajlanak régészeti feltárások dr. Szörényi Gábor András és Miskolczi Melinda vezetésével. Az esemény első órájában a kolostor életének titkaiba nyerhetnek bepillantást a vendégek, megtekinthetik a jelenleg is folyamatban lévő ásatást, első kézből hallhatják a friss eredményeket és egy kis játék segítségével a legérdekesebb leleteket kézbe is vehetik. A program második részében mintegy 60-90 perces túra keretében fedezhetik fel a kolostor egykori életéhez kapcsolódó meghatározó helyszíneket, átfogóbb képet kapva az egykor ottélők múltjáról. Igazi bakancsos program lesz, a régészet és túrázás szerelmeseinek, amely eső esetén is megrendezésre kerül, így mindenképp javasolt túrafelszereléssel és esőkabáttal készülni.

Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható. Bár a program során maszk viselése nem kötelező, annak megléte és viselése szükséges bizonyos programpontoknál. Kézfertőtlenítő a helyszínen biztosított.
A program több turnusban látogatható, 18-án (pénteken) 17:00 órai, 19-én (szombaton) 10:00, 13:00 és 17:00 óra kezdettel. A csoportok létszáma korlátozott, melyre helyet a belépőjegy megvásárlásával lehet foglalni.
A részvétel díja felnőttek számára 2000 Ft/fő, nyugdíjasok és gyermekek részére 1000 Ft/fő. A belépőjegy mellé minden vendég egy italkupont kap ajándékba, amely a Szentléleki Fogadóban váltható be.
Regisztrációra és jegyvásárlásra online (www.hermuz.hu) valamint nyitvatartási időben a múzeum főépületének portáján van lehetőség (Görgey Artúr utca 28).

2021. június 19., szombat 17 órától – Rákóczi-ház
KORTÁRS LABOR MISKOLC
Hajgató Terézia x Slam Poetry Miskolc
A Miskolci Galéria új kortárs művészeti eseménysorozatának elsődleges célcsoportja a Miskolcon élő fiatalok köre, az „Y” és a „Z” generáció. Célunk, hogy találkozási pontot találjuk a ma az országban alkotó fiatal kortárs művészek és a kultúrára nyitott helyi fiatalok között. 
A sorozat első állomásán meghívott szlemmerek reflektálnak szövegeikkel, egy a professzionális pályájának az elején álló alkotó, Hajgató Terézia műveire. 
Program:
17.00 Kapunyitás
18.00 Megnyitó a Slam Poetry Miskolc tagjaival
20.00 Hajgató Terézia tárlatvezetése
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Terveink szerint a sorozat júliusban folytatódik, majd az őszi időszakban újabb állomásokkal bővül. Hamarosan látható lesz emellett a Miskolci Galéria You Tube csatornáján egy beszélgetés, amit a „Z” generációról, a kultúra demokratizálásáról, a képzőművészeti és az irodalmi kánonról és általában véve a kortárs művészet befogadásáról rögzítettünk a Miskolci Galéria terében, az újra nyitás előtt. A beszélgetés résztvevői: Zsikla Mónika - kurátor, művészettörténész, esztéta; K. Kovács Flóra - Kortárs Labor Miskolc projektmenedzser, kultúramenedzsment szakos hallgató (MOME); Barcsai László - író, kulturális szervező, a Slam Poetry Miskolc alapítója és vezetője; Orosz Csaba - képzőművész, művészetpedagógus, egyetemi docens; Kónya Ábel - képzőművész, kurátor, HOM – Miskolci Galéria - tagintézmény-vezető


2021. június 19., szombat – Bükkszentkereszt
MÚZEUMI VÁNDORBOT 
A Herman Ottó Múzeum túrasorozata 2.
A hat részes túrasorozat keretében a Bükk érdekes természeti, történeti és kulturális emlékeit járhatják végig az érdeklődők a múzeum munkatársai és külsős szakemberek vezetésével. A Múzeumi vándorbot összeköti a mozgást az ismeretterjesztéssel. Olyan túrákra invitáljuk a látogatókat, amelyeken egy-egy megálló keretében, a túraútvonalhoz kapcsolódó érdekes témákról, történetekről hallhatnak a résztvevők. Ezen túrák végpontja minden alkalommal a Herman Ottó Emlékház lesz.  
A túrákon való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

„Üveg túra”
Találkozópont: 
a. Búza tér, Volán pályaudvar 8.30 óra (menetrend szerinti volánbusz) vagy
b. Bükkszentkereszt, Kis-hollós megállóhely kb. 9.30 óra

Útvonal: Bükkszentkereszt, gyógyító kövek – Üvegmúzeum – Üveghuta – Száraz Szinva – Szinva forrás – Y-táró – Herman Ottó Emlékház (Pele-lak)

Téma: növénytan és népi gyógyászat, üveggyártás, ásványtan és karsztfejlődés. Vendégeink megtudhatják a bükkszentkereszti gyógyító kövek történetét, bepillanthatnak a népi gyógyászat izgalmas világába, vagy épp megismerhetik a gyógynövényeknek mindennapjainkban játszott szerepét. Majd sorra kerül a bükkszentkereszti üveggyártás, az üveghuták, illetve a bükki ipari települések 18. századba visszanyúló története. 
Meghívott előadók: dr. Tóth Arnold néprajzkutató, dr. Veres László történész, Fehér Béla mineralógus

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-
Miskolc és környéke