Ugrás a tartalomra

Szabad hely még csak akadt, türelem már sokkal kevesebb

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. november 13. péntek 12:26
A belváros parkolóhelyei még nem érték el a teljes kapacitást, de így is rengeteg az autó.
Fotó: Juhász Ákos

November 4-től ingyenes a felszíni parkolás a kormány döntésének értelmében. Ez alól csupán a magánparkolók képeznek kivételt. Miskolcon is sokan élnek a díjmentesség lehetőségével. Csütörtök délelőtt az önkormányzati rendészet két munkatársához csatlakozva bejártuk a belváros legfontosabb parkoló övezeteit. Arra kerestük a választ, hogy milyen mértékben növekedett meg a parkolók kihasználtsága, és mekkora problémát jelentenek azok a figyelmetlen sofőrök, akik rossz helyen hagyják az autóikat.

- A belváros tekintetében a nagyobb parkolók – általában véve – még nem érték el a teljes telítettséget: a tapasztalatok szerint többnyire akad szabad kapacitás – tájékoztatott az egyik járőr, aki hozzátette, hogy a kisebb befogadóképességű parkolókban már jóval árnyaltabb a helyzet. És valóban: a Centrum parkolójában – bár nagy volt a forgalom – némi türelemmel lehetett egy-egy helyet találni.

Több a vasárnapi vezető

Kicsit odébb, a Nagy Imre utcán legfeljebb cipőkanállal lett volna lehetséges bekanalazni egy-egy szűkebb hézagba a kocsikat, de aki hajlandó volt a boly közepétől kicsit távolabb menni, a perifériákon még talált néhány szabad helyet.

- Azt tapasztaltuk, hogy most olyanok is autóba ülnek, akik egyébként nem szoktak vezetni, legalábbis ritkán. Ebből a tekintetből kicsit hasonlít a helyzet a halottak napjához.

Ezt igazolva egy autó éppen beállt egy kapu elé, ahová nyilvánvalóan tilos lett volna. Rendészeink odasétáltak, és még mielőtt kiszállt, figyelmeztették a vezetőt a hibára. Egy átlag másodfokú egyenletbe illő mennyiségű y után végül sikerült újra irányba állnia, és elhajtania a sofőrnek. Egyébként – bár a rendészek szerint nem ez az átlagos kép – rendkívül kevés szabálysértéssel találkoztunk.

Indulatok a volán mögött

Arra a kérdésre, hogy mik a leggyakoribb szabálytalanságok, a következő választ kaptuk:
- Gyakran fordul elő, hogy a kijelölt zónán kívül parkolnak, vagy ráállnak a járda padkájára. Emellett sokszor állnak meg a parkolókat övező zöldterületeken, ahol van ilyen – ez is tilos.

Néhány parkolóban akadtak foghíjak, míg más helyek a kapacitásuk határát súrolták. Főleg az úttal párhuzamosan fekvő parkolóhelyek közül lehetett nagyon nehezen ürest találni. Ami azonos volt mindenütt: a heves indulatok. Öklöt rázva, türelmetlenül, egymásra káromkodva, a T-betűvel ellátott oktatójárművet is ledudálva hajszolták a szabad helyeket a sofőrök. Az egyik autóból még a rendészet szabályosan parkoló munkatársainak is kiszóltak: nem akartok elállni innen, hogy lehessen tőletek közlekedni?

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!