Ugrás a tartalomra

Szavaljanak hát a béke követei! – versmondó versenyt hirdetnek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 09. péntek 12:47
„Legyél a béke követe!” felhívással szervez gyermekek számára versmondó versenyt az Éltető Lélek Alapítvány, a Miskolci Versbarátok Köre és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Miskolci Csoportja szeptemberben és októberben – több korosztályban, határainkon innen és túl.
Felvételünk ilusztráció, a megyei könyvtár tavalyi szabalóversenyén készült. Fotók: MiNap-archív/Juhász Ákos

Két korcsoportban: a 10 és 14, illetve a 15 és 19 év közöttiek mérkőzhetnek meg. Döntőbe mindkét mezőnyből tíz-tíz diák kerül majd.

– Az ötlet már akkor megfogalmazódott, amikor kiderült, hogy Magyarországon tartják az ötvenkettedik Eucharisztikus Kongresszust – árulta el megkeresésünkre az egyik kezdeményező. A pandémia nyomán egy évvel eltolt római katolikus világesemény szellemét követő miskolci kísérőprogram tematikájától már tavaly szeptemberben sem állt távol a béke (az akkori slágerköltemény nem meglepő módon Babits Mihály „Eucharistia”-ja volt), azonban mindennek most különös aktualitást adnak a szomszédunkban ropogó fegyverek.

Az elődöntőre szeptember 30-án, pénteken 14 órakor kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Döntő és gála október 29-én, szombaton 10 órától, a Magyar Tudományos Akadémia MAB székházában, az Erzsébet tér 3. alatt. A versenyre nevezni szeptember 23-ig az alábbi e-mail címen lehet: 56.rita@gmail.com.

Az idén másodjára megrendezendő versmondás a háború feldolgozásának egyik hatékony módja lehet. Miként azt Hortai Rita, a Miskolci Versbarátok Körének vezetője megkeresésünkre kifejtette: egy-egy költemény kiválasztása, értelmezése, befogadása és megtanulása során a gyermekek komoly segítséget kapnak a trauma feldolgozásában az irodalomtól – pláne, ha mindebben a folyamatban tanáraikra és szüleikre is támaszkodhatnak.

A kötelezően előadandó darab a több változatban is elérhető Szent Pál apostol levele a Korinthusiakhoz („A szeretet himnusza”), amit akár felolvasással, akár emlékezetből is idézhetnek a versenyzők. A határokon átívelő szándékot mutatja, hogy a szabadon választott szerzeményt az egyetemes magyar irodalomból várják.

A pszichés feltárással felérő versmondásra – akárcsak tavaly, úgy idén is – Kárpát-medence-szerte érkeznek majd a fiatalok. Akkor mintegy hatvan jelentkezővel tarthatták meg a béke szakrális oldalára rávilágító versünnepet. A szándék már akkor sem volt kevesebb, minthogy hagyományt teremtsenek.

Ehhez minden adott, miután ezúttal is illusztris vendégek jelenlétében zajlik majd a kétfordulós vetélkedés. A rendezvény fővédnökének, egyben a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkárának, Fábry Kornél atyának a – tőle megszokott közvetlen hangvételben előadott, szórakoztató – beszédére is számíthatnak majd a megjelentek. A zsűri elnökeként Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő tűnik majd fel – de további díszvendég lesz Zsuffa Tünde,  a 2021-es NEK sajtófőnöke és kommunikációs igazgatója, valamint Dragonits Márta, az Ars Sarca Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az esemény védnöke: Juhász Ferenc atya pápai káplán, főszékesegyházi kanonok.

További információ a rendezvényről, valamint jelentkezési lehetőség a www.eltetolelek.hu/versmondoverseny-2022 oldalon. 

További hírek

Olvasnivaló