Ugrás a tartalomra

Száz éve rajtolt el a Kassai Béke Marathon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 17:16
Április huszadikán veselkedik neki mintegy hatszáz futó a Kassa – Miskolc ultramaratoni távnak, előtte a két városban párhuzamosan kiállítással emlékeznek meg az idén századik évfordulóját ünneplő Kassai Béke Marathonról.
Fotó: Osztie Tibor

A mai naptól április huszadikáig megtekinthető kiállítást sajtótájékoztató keretében nyitották meg a miskolci polgármesteri hivatal földszinti aulájában. A 100 éves Kassai Béke Marathon Európa legidősebb, a világon pedig a második legrégebben megrendezett ilyen jellegű futóversenye, amelynek fontosabb állomásait mutatják be az összeállított tablókon. Az eseményen népes delegációval képviseltette magát a kassai városvezetés, Lucia Gurbaľová főpolgármester-helyettes vezetésével, akiket Veres Pál, Miskolc polgármestere fogadott, hogy együtt nyissák meg a tárlatot. 

A házigazda szerepében Veres Pál köszöntötte a szlovákiai küldötteket és az eseményen megjelent kassai és miskolci szervezőket, támogatókat. A polgármester úgy fogalmazott, jó érzés itt állni ennek a kiállításnak a megnyitóján, mert száz év nagyon sok idő, már várostörténeti léptékkel is. Száz év alatt Miskolc egy egykori kereskedővárosból vas- és acélipari központtá vált, hogy aztán egy útkereső, önmagát a kultúra és a turizmus segítségével meghatározó településsé legyen. 

- Vannak azonban állandó értékek, amelyek egy város szívét és lelkét adják, mint az itt élő és dolgozó emberek, akik akkor sem mennek el innen, ha változnak a feltételek, legyen bármilyen jellegű is az otthonuk, hanem kitartanak, és ha lehet, létrehoznak mindig valami nagyszerűt. Éppen úgy, ahogyan száz évvel ezelőtt nyolc bátor ember megszervezte a Kassai Béke Marathont – mutatott rá Veres Pál.

Kiemelte, Kassa és Miskolc története sok pontban metszi egymást, hol összefonódott, hol elvált, hogy aztán újra és újra találkozzon. Mindkét város sok változáson ment át az elmúlt időszakokban, de azok az állandó kapcsok, amelyek összekötnek, mindig megmaradtak. A kassai és a miskolci emberek, a sportolók, akik képesek teljesíteni ezt a mintegy 117 kilométeres ultramaratoni távot, legyőzve a saját korlátaikat is, példát mutatnak nekünk erőből, kitartásból és küzdeni akarásból. Erről szól ez a száz év is, amelynek a kedden megnyitott kiállítás állít emléket. Ez az immár száz éves hagyomány is egy azok közül az állandók közül, amelyek Kassa és Miskolc lelkét adják és szívét erősítik. 

Lucia Gurbaľová Kassa főpolgármester-helyettese méltatta a kiállítást és a két város együttműködését. A kiállítás és az évente megrendezett verseny szimbóluma az összetartozásunknak, a békének és annak, hogy együtt tudunk élni, megértjük egymást – mondta. Hangsúlyozta, a kiállítást egyszerre rendezték meg mindkét városban, hiszen ez is egy kapocs a két település között. Április huszadikán pedig mindenkit szeretettel várnak az ultramaraton kassai indulásánál, amelynek célállomása Miskolc. 

A 100 éves Kassai Béke Marathonról összeállított tárlatot április huszadikáig tekinthetik meg az érdeklődők a Városháza aulájában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!