Ugrás a tartalomra

A székely autonómiáért gyújtottak őrtüzet a Kálvária-dombon

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 27. vasárnap 19:42
Vasárnap késő délután Miskolc is őrtűzgyújtással hívta fel a figyelmet Székelyföld helyzetére. 
A gyújtóláng sikeréhez lapunk is hozzájárult, méghozzá szó szerint. Fotók: Mocsári László

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ös határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja. Ekkor Erdély-szerte és szolidaritásból Magyarországon is számos helyszínen gyújtanak őrtüzeket és mécseseket.

Ennek szellemében a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Klub Miskolc az Életfa Társadalom- és Környezetkultúra Alapítvánnyal, az Életműtárs Művészeti és Civilitikai Egyesülettel, valamint a Versbarátok Köre Alapítvánnyal kiegészülve idén is megrakta szimbolikus máglyáját a Kálvária-dombon.

A szervezők 16 órai gyülekezőre hívták az érdeklődőket és az ügy iránti elkötelezetteket – kifejezve „együvé tartozásukat és közös akaratukat”. A borsodi vármegyeszékhelyen immár negyedik alkalommal megtartott őrtűzgyújtáson Lengyel Attila elmondta: a székelyek részei, sőt, zálogai a magyar nemzetnek.

A CÖF Klub Miskolc tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta: több mint száz évvel a trianoni békediktátum után is beszélni kell a határon túli magyar területek "legalább autonómiájáról”; egyúttal köszönetét fejezte ki az épp Erdélyben tartózkodó Vass László Istvánnak, amiért évek óta segédkezik az itteni őrtűzgyújtás megvalósításában.

Juhász Ferenc pasztorális helynök, a Mindszenti templom plébánosa imádságát megelőző beszédében arra mutatott rá, hogy az összetartozás és az autonómia gondolata nem a környező népek ellen irányul. Ferenczyné Lendeczky Katalin is úgy vélekedett, hogy a Romániában élő magyarság önrendelkezését békével és a jog eszközével kell elérni, majd gróf Bethlen István szavaival élve Erdélyt megszentelt helynek nevezte.

Mocsári László képgalériája

Asztalos Julianna Reményik Sándor „Ahogy lehet” c. költeményét szavalta el a megjelenteknek, akik között tiszteletét tette Kiss János országgyűlési képviselő, Hollósy András alpolgármester, valamint Kavecsánszki Erzsébet és Bajusz Gábor önkormányzati képviselő is.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!