Ugrás a tartalomra

Szent és profán – megnyílt Máger Ágnes kiállítása

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. május 10. péntek 09:21
Sokoldalú lokálpatrióta művész kiállítása nyílt a Miskolci Galériában. Máger Ágnest így jellemezte Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere köszöntő beszédében, csütörtökön. Mint mondta, miskolcinak nemcsak születni lehet, hanem azzá válni.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

A festőművész tárlatával Végvári Lajos művészettörténész születésének centenáriuma előtt tiszteleg. A kiállítás június 8-áig látogatható a Rákóczi-házban.

Végvári Lajos művészettörténész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának tagja éppen száz éve született, és 2004-ben halt meg Miskolcon, ahova 1971-ben költözött. A Miskolci Képtárban, majd a Herman Ottó Múzeumban dolgozott művészettörténészként, és tevékeny részt vállalt a gyűjtemény kialakításában, bővítésében. Tanácsadója volt a neves miskolci műgyűjtőnek, Petró Sándornak. Előadásokat tartott az ország számos egyetemén. Több mint negyven könyve jelent meg, emellett tanulmányokat, katalógusbevezetőket, kritikákat is írt. A Miskolci Bölcsész Egyesület egyik alapító tagja volt, ahol 1997-ben díszdoktorrá avatták. 1993-ban Miskolc Pro Urbe-díját kapta meg, 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2001-ben pedig Miskolc díszpolgára lett. Felesége Máger Ágnes festőművész.

Hatalmas taps fogadta Kriza Ákos bejelentését, miszerint a kiállító Máger Ágnes festőművész idén kapja meg Miskolc város díszpolgári címét. Mint azt a polgármester elmondta, bárki miskolcivá lehet és lesz, aki elkötelezett értékeinek gyarapítására. – Ő közismert személyisége városunknak. Nemcsak a rá jellemző képi kultúrával gazdagít minket, hanem szellemi közösséget is teremtett városunkban. Alkotó és tehetséggondozó művésztelepéről számtalan fiatal indult útjára. Keze munkáját őrzi a Miskolci Nemzeti Színház számos előadása, de tervezett díszletet a Csodamalom Bábszínházba is. Alkotásaival hírét vitte városunknak bármerre is járt a világban. Maradandó művei pedig itt élnek közöttünk a köztéri plasztikákban, templomok oltárképein. Máger Ágnes nem Miskolc szülötte, de életművének mégis ihlető forrása lett ez a város. Sokoldalú lokálpatrióta alkotóművészként írta be magát Miskolc város nagykönyvébe – fogalmazott a polgármester köszöntő beszédében.

Máger Ágnes megköszönte kitüntetését és hogy barátaival zsúfolásig megtelt a Miskolci Galéria legnagyobb terme, már nem először. – Eddig is a szívügyem volt a városért tenni, ezután pedig szívbéli kötelességem is – mondta a művész, aki beszédében férjére emlékezett vissza. – Tizenöt éve ment el, de az ő szellemisége itt van ma is a városban. A vele való beszélgetések termékenyítőek voltak az én munkámban. A világ változhat, de én mindig is közép-európai és magyar festő maradok – hangsúlyozta Máger Ágnes.

A kiállítás anyagát legújabb nagyméretű festményeiből és rajzaiból állította össze. Alkotásainak témája szépirodalmi művekre, többek között Ady Endre munkásságából született inspirációkra épül.

A kiállítást Szőcs Géza költő és politikus nyitotta meg. – Máger Ágnes képei egy öntörvényű világértelmezést nyújtanak nekünk. Végvári Lajosban imponáló tudás volt, az ismeretek nagy volumenje határozta meg személyiségét, ami összefüggéseket is képes volt felismerni és evidenciává tenni – nyilatkozott róla Szőcs Géza.

Pénteken délután fél 5-től maga az alkotóművész kalauzolja majd a tárlat látogatóit képei között a Miskolci Galériában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!