Ugrás a tartalomra

Szép kártya – hónapokig jegelte a kormány, majd a „nevére vette” a szocialista javaslatot

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 21. szerda 13:21
Ha még januárban elfogadja a kormány az indítványunkat, akkor sokkal több embernek segíthettek volna – reagált az ötletgazda Varga László (MSZP) országgyűlési képviselő arra a minapi kormányzati döntésre, hogy április 25-étől év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról költhetünk a vendéglátóhelyeken is.
Varga László: ma már kormánypárti képviselők tömege tűzi zászlajára és propagálja, hogy ez egy jó kezdeményezés. | Fotó: Juhász Ákos

Az MSZP Corvin utcai Politikai Centrumában tartott sajtótájékoztatót szerdán Varga László. A miskolci országgyűlési képviselő felelevenítette: már a koronavírus-járvány 2. hullámának elejétől, tehát ősztől látszott, hogy problémás lesz a Szép kártya alszámláin lévő összegek felhasználása. Hiszen – emlékezhetünk – bezártak a kulturális intézmények, a fürdők, a szálláshelyek, így az ételrendelésen kívül nem igazán lehetett másra fordítani a Szabadidő és Szállás „zsebekben” lévő összegeket.

– Ráadásul nagyon sok munkavállaló került nehéz anyagi helyzetbe, akiknek így hiába volt félretett pénze a kártyán, nem tudta felhasználni egy ilyen nehéz, válságos helyzetben – mutatott rá a politikus.

Varga László január 11-én fordult írásbeli kérdéssel Varga Mihály pénzügyminiszterhez – ekkor vetette fel először, hogy tegyék „átjárhatóvá” a kártya alszámláit, hiszen a karácsonyi ünnepek után sokaknak elfogytak a tartalékai. Két héttel később a Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkár által jegyzett levélben azt írták Vargának, hogy a kormány nem látja akutnak és valósnak a problémát. Nem foglalkoztak a kérdéssel. Február elején tehát – immár több szocialista képviselőtársával – közösen nyújtottak be egy önálló indítványt. Ez a zsebek átjárhatósága mellett azt is tartalmazta, hogy akár élelmiszer vásárlására is lehessen használni a Szép kártyát. Az indítványt március 2-án tárgyalta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága, ahol a fideszes többség leszavazta, így nem került a honatyák elé.

Április elején aztán mégis jött a bejelentés: a Fidesz-KDNP kormány a korábbi MSZP-s indítványt gyakorlatilag a nevére vette, bár – tette hozzá most Varga – láthattuk, hogy az elmúlt hónapokban többször is elutasították az indítványt.

– Többszáz előterjesztést, módosító indítványt nyújtottam már be az Országgyűlésben. Van, aki meddőnek gondolja ezt a küzdelmet, én viszont azt mondom, hogy ha kellő számban és kellő intenzitással kínálunk megoldást a valós problémákra, akkor úgy tűnik, hogy meghátrálásra és lépésre lehet kényszeríteni a kormányt – hangoztatta a szocialista politikus. – Ezt most egy nagyon komoly sikernek tartom. Ma már kormánypárti képviselők tömege tűzi zászlajára és propagálja, hogy ez egy jó kezdeményezés. Az indítványunkat előkészítő szakszervezetek, munkavállalók nevében is azt tudom mondani, hogy köszönjük, ha így látják.

Varga László azzal zárta azonban: ha a javaslatuk még januárban meghallgatásra talál, akkor sokkal több embernek segíthettek volna. Hozzátette: az el nem fogadott elemeket – például azt, hogy élelmiszert is vásárolhassunk Szép kártyával – továbbra is képviselni fogják az Országgyűlésben.

További hírek

Olvasnivaló