Ugrás a tartalomra

„Szeretnénk, hogy az Avasnak legyen végre gazdája”

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 08. szombat 11:05
Már közel egy évszázada is arra panaszkodtak a lokálpatrióták: az Avas, Miskolc „hegye”, városunk büszkesége nem igazán tölti be a neki szánt szerepet.
Újra élettel telik meg az Avas. Fotó: Horváth Csongor

Kevés a megbecsültsége, a belvárosból az emberek felnéznek rá, csodálják, de fel nem mennének... Legalábbis nem elegen: elegen ahhoz, hogy élő, működő, a helyiek és a turisták számára is vonzó tartózkodási hellyé válhasson. Az évszázados gondot csak tetézte az avasi vendéglátás ezredforduló környéki erős visszaszorulása, ami napjainkban kezd talán újjáéledni. Mi kellene tehát, hogy a folyamat jó irányba folytatódjon?

- Azt szeretnénk, hogy az Avasnak legyen végre jó gazdája – fogalmazta meg az önkormányzati célt Veres Pál polgármester. Ezúttal nem is annyira a hegy (domb) egészére, avagy az Avas nevű városrészre (lakótelepre) vonatkozik a stratégiahirdetés, mint az úgynevezett Történelmi Avasra: a pincesorokkal, a Horváth-tetővel, a tévétoronnyal, Kisavassal, Nagyavassal. – Efelé szeretnénk elindulni, azaz folytatni a megkezdett utat. A miskolciak emlékezhetnek rá, hogy a környék fejlesztése régóta szóba kerül újra meg újra, a legutóbbi években is időről időre megjelentek hírek, lezajlottak kisebb beruházások; de igazán komoly program eddig nem valósulhatott meg.

Mint emlékezetes, a két éve hivatalba lépett városházi vezetés idejekorán deklarálta: az Avast tekinti a fő városfejlesztési prioritások egyikének. Az előzőleg a főtérre elnyert állami pályázati támogatás milliárdját is sikerült „felvinni” inkább az domboldalra-dombtetőre. Jelenleg is munkálatok zajlanak a sétányok térségében, és az Avasi kilátó nagyarányú felújításának beruházása is a startjelre vár.

A következő időszak tervei között szerepel a teljes pincekataszter elkészítése. Ez is jelzi, a városi önkormányzat mindezt a helyi lakosokkal, jelen esetben pincetulajdonosokkal, gazdákkal együtt dolgozva, egyeztetve szeretné megvalósítani. A miskolciak számára éppoly fontos az elérhető, lakható, bejárható Avast megteremteni, mint a turistáknak vonzó célpontként kínálni.

– Szeretnénk megmutatni az értékeit, és nem csak az idelátogató vendégeknek – hangsúlyozta a polgármester. – Ezért kezdtünk kerekasztal-sorozatot már tavaly, tartott helyszíni bejárásokat a főépítész, és ezért kérjük-várjuk a városlakók ötleteit, javaslatait. A Nagy-Miskolc programnak, amelyet 2019-ben meghirdettünk, az Avas kiemelt tényezője, és el kell érnünk, hogy mihamarabb visszanyerhesse régi fényét.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok