Ugrás a tartalomra

Szimbolikusan is elindult a Kilátó ReStart

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 03. péntek 19:26
A jelképes start gomb megnyomásával Miskolc polgármestere péntek este a Szent István téren a Kocsonyafesztivál közönségével együtt indította el az ikonikus épület rekonstrukcióját.
Fotó: Mocsári László

A héten két nap is mérföldkövet jelentett a sokáig méltatlanul mellőzött, elhanyagolt, a miskolciak számára mégis kiemelten fontos és szimbolikus jelentőségű Avasi Kilátó történetében. Mint arról lapunk is beszámolt, szerdán a Városházán aláírta Veres Pál polgármester és Szeivolt István, a kivitelező ÉPKAR Zrt. vezérigazgatója a rég várt rekonstrukcióra vonatkozó kivitelezési szerződést. A tévétorony több mint 440 millió forintból újul meg, a projektet TOP-os forrásokból finanszírozza a város. A munkaterületet hétfőn délelőtt adja át a város vezetése a kivitelezőnek.

A másik mérföldkőnek pedig mindazok lehettek a szem- és fültanúi, akik péntek este ott voltak a Kocsonyafesztivál Szent István téri színpadánál, a Margaret Island koncertje előtt. A kivetítőn előbb levetítették azt a kisfilmet, amely röviden bemutatja a korábbi kilátókat, a jelenlegi kilátó avatását, illetve a látványterveket a „jövő kilátójáról”, majd Miskolc polgármestere lépett a színpadra, aki jelképesen, a fesztivál közönségével együtt indította el a Kilátó ReStart projektet.

Fotó: Horváth Csongor

- Aláírtuk a szerződést a kivitelezővel, a jövő héten átadjuk az építési területet. Éppen 60 éve annak, hogy az Avasi Kilátót átadták. Ez egy olyan jelkép, ami beleivódott a lelkünkbe. Aki miskolci, az jól ismeri. Ha közeledek a város felé, akkor mindig keresem, és várom, hogy meglássam Miskolc jelképét. Iránytű számunkra, olyan, mint egy világítótorony, ami irányt ad számunkra, de biztonságot is ad. 60 éve áll így, kicsit megöregedett már, megkopott a szerkezete, a környezetét is fel kellene újítani. Éppen ezért döntöttük el, hogy fel kell újítani, ki kell bővíteni, hogy még szebb legyen, és ezzel is hozzájáruljunk a mi Avasunk felújításához. A ReStart azt jelenti, hogy valami új indul el az Avas tetején. Hajrá, Miskolc! A város büszkesége pedig újuljon meg - fogalmazott Veres Pál, majd megnyomta a rekonstrukciót szimbolikusan elindító start gombot.

Ezzel egy időben felkapcsolták a kilátó díszkivilágítását is, ami a fesztivál ideje alatt, minden este égni fog.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!