Ugrás a tartalomra

Szimulátorral a biztonsági öv használatáért

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. május 09. kedd 13:25
Kilencedik alkalommal rendezik meg május 11-én országszerte a Közlekedés Kultúra Napját, amelyre a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy biztonsági öv szimulátorral készül.
Fotók: Mocsári László

A készülékkel érzékletesen és látványosan lehet bemutatni azt, hogy mi történik akkor, ha egy közlekedési baleset során ütközés történik, s milyen szerepe van a biztonsági övnek a balesetek folytán keletkezett sérülések súlyosságának kimenetelében.

A szerkezet körülbelül 10 kilométer per óra sebességre gyorsul fel, így jól érzékelhető, hogy milyen erők hatnak a testre az ütközés pillanatában, s mi történne vele, ha nem lenne bekötve a biztonsági öv. „Azok, akik kipróbálják megközelítően sem csapódnak be olyan erővel, mint egy közlekedési balesetnél, hiszen ez egy szimuláció. Itt kisebb a mozgási energia, mint egy valóságos közlekedési balesetnél. Ez csak egy enyhe ütközés, ami azt mutatja meg, mennyire tehetetlen az emberi test, ha a biztonsági öve nincs bekötve, illetve ha az nincs helyesen használva” – nyilatkozta Varga János rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési Rendészeti Osztályának vezetője.

A rendőr alezredes elmondta, hogy hazánkban még mindig nagyon sokan nem használják a biztonsági övet, felmérések szerint a közlekedésben részt vevők csak 85 százaléka köti be magát. Ezt az arányt szeretné a rendőrség 10 százalékkal megemelni többek között ezzel a kampánnyal is, hiszen az öv használatával jelentősen javulhatnának – egy esetleges ütközés esetén – a túlélési esélyek.

A biztonsági-öv szimulátort Miskolcon a Centrum Áruház előtti téren lehet kipróbálni a város napján 14 órától 18 óráig.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!