Ugrás a tartalomra

„A színház közösséget épít” – Megnyitották a Miskolci Nemzeti Színház 200. évadát

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. augusztus 27. vasárnap 21:01
A szezont – épp úgy, mint kétszáz éve, augusztus 24-én – A tatárok Magyarországban című előadással indították a színházban Szőcs Artur rendezésében. A jubileumi események az évadnyitó társulati üléssel kezdődtek. Majd kiállítást, könyvbemutatót és a díszelőadást tekinthettek meg az érdeklődők. A nap egy nagyszabású ünnepséggel zárult Miskolc belvárosában, ahol pezsgő, torta és ünnepi koncert várta a látogatókat.
Fotók: Juhász Ákos

A jubileumi évadnyitó társulati ülésen a színház régi és új tagjai, valamint a meghívott vendégek együtt tisztelegtek a jeles nap előtt. – Egy kétszáz éves színház társulati ülését és évadát nehezebb elkezdeni, mint egy színdarabot rendezni – kezdte beszédét Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. Majd emlékeztetett, hogy az első, direktorként elmondott évadnyitó társulati ülésen a színház közösségteremtő erejéről beszélt. – Ma ez a színház már 200 éve teremt élő közösséget – hangsúlyozta. Mint arra rámutatott: a színház ereje ugyanis képes megszüntetni az emberek között fennálló társadalmi, vallási, politikai különbözőségeket. Majd felidézte, hogy 200 évvel ezelőtt, amikor a miskolciak saját akaratukból színházat építettek azt akarták, hogy legyen egy hely, ahol közösen nézhetik Dérynét és társait. – A 300. évfordulóra az utódoknak azt kívánom, hogy ugyanígy tudjanak beszélni Miskolc közösségteremtő erejéről, mint ahogy arról mi beszélünk most – fogalmazta meg a direktor az utókornak szánt üzenetét.

Veres Pál, Miskolc polgármestere azt mondta: történelmi pillanatokat élünk meg. A Miskolci Nemzeti Színház ezalatt a két évszázad alatt történelmi szerepet töltött be és mindvégig a kultúra bástyája maradt. A korok azonban mindig ismétlik önmagukat. A miskolciaknak fontos volt a közadakozásból felépített színház. Eltelt 200 év, jött a gazdasági és energetikai válság, a színház azonban nyitva maradhatott a közadakozás révén. – A város tehát ismét összefogott. A legfontosabb azonban az, amit előttem Béres Attila direktor úr is elmondott, hogy a kultúra, a művészet képes közösséget és várost építeni – hangsúlyozta. Végül megköszönte a színház jelenlegi társulatának, hogy kitartott a nehéz időkben. Majd megígérte, hogy Miskolc mindig ott lesz a színháza mellett, és mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg is igyekszik támogatni ezt az örök értékű munkát.

A beszédek után Béres Attila köszöntötte Fandl Ferenc színművészt és Nagy Sándor színházi alkalmazottat abból az alkalomból, hogy 25 éve tagja a Miskolci Nemzeti Színháznak, valamint Csontos Nándorné számviteli munkatársat nyugdíjazásának alkalmából, és gratulált Eperjesi Erika operaénekesnek, színművésznek, hogy magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át augusztus 20-a alkalmából.

Az évadnyitó társulati ülésen a direktor bemutatta az új tagokat és azokat, akik munkaköröket váltottak a színházban. Az ünnepi évadban három egyetemi hallgató is csatlakozik a társulathoz: Baranyi EmmaMikita Dorka Júlia és Tóth Dominik. Ettől az évadtól a művészeti főtitkár pozícióját Radnai Erika tölti be, a korábban súgó Reiter Krisztina igazgatósági asszisztens, a színház új súgója pedig Kalocsai Eszter lett.

A jubileumi társulati ülésen kihirdették a másfél évvel ezelőtt meghirdetett bicentenáriumi drámapályázat nyerteseit is.

A színház művészeti tanácsának tagjaiból álló zsűri két színdarabot is érdemesnek talált az első helyre, így úgy döntöttek, hogy megosztják a díjat: Komán Attila Kornél című művére esett az egyik választás, Zemlényi Attila és Kabai Lóránt (1977-2022) műve, a Vasgyári eklógák lett a pályázat másik nyertese. Az alig egy évvel a pályázati eredmény kihirdetése után sajnálatos
módon elhunyt Kabai Lóránt helyett testvére, Kabai Zoltán vette át az elismerést.

Mindkét darab először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában.

A társulati ülés végén Béres Attila felsorolta az ünnepi évad bemutatóit:

Nagyszínház:

Kisfaludy Károly: A tatárok Magyarországban – eredeti hazai költemény – rendező: Szőcs Artur

Kálmán Imre – Jenbach Béla – Leo Stein – Gábor Andor: A csárdáskirálynő – operett – rendező: Béres Attila

Arthur Miller: A szálemiek – színmű – rendező: Rusznyák Gábor

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára – opera – rendező: Szabó Máté

Ray Cooney – John Chapman: Kölcsönlakás – bohózat – rendező: Béres Attila

Kamaraszínház:

Lázár Ervin: Berzsián és Dideki – mese, játék – rendező: Keszég László

Molnár Ferenc: Az üvegcipő – vígjáték – rendező: Keszég László

Anton Pavlovics Csehov: Ivanov – színmű – rendező: Szabó Máté

Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin – balett – koreográfus: Kozma Attila

Játékszín:

Henrik Ibsen: H-edda Gabler – színmű – rendező: Rusznyák Gábor

Georg Büchner: Leonce és Léna – színmű zenével – rendező: Szőcs Artur

A szerelem hatalma (Abélard és Héloise) – balett – koreográfus: Kozma Attila

A társulati ülést követően kiállítás nyílt a színház eddigi előadásplakátjaiból a Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus összeállítása alapján, majd Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára várták az érdeklődőket, melyet a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából írt a szerzőpáros, bemutatva a színház történelmét. A könyvet Szigethy Gábor Kossuth-díjas magyar színháztörténész, rendező, egyetemi tanár mutatta be. A kötetbemutatót A tatárok Magyarországban című díszelőadás követte Szőcs Artur rendezésében. A jubileumi ünnepség a Szent István téren az este 8 órakor kezdődő születésnapi pezsgő partival éjfél körül ért véget. Ennek keretében az egybegyűltek együtt fújták el a színház óriás születésnapi tortáján lévő 200 gyertyát, majd a teátrum jelenlegi és volt tagjai ünnepi műsorral szórakoztatták a közönséget.

Az eseményekről a minap.hu külön-külön is beszámolt.

Juhász Ákos képgalériája

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!